Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i går som Aftonbladet avslöjade att en ung kvinnlig partimedlem gått till polisen efter att mannan under Almedalsveckan krupit ner i hennes säng medan hon sov.
I dagens Expressen visar det sig att det misstänkta övergreppet i Visby kan vara slutet på flera veckor av oönskade sexuella närmanden från mannen. Totalt handlar det enligt Expressen om tre anmälningar. Två sexuella ofredanden som ska ha ägt rum i Mellansverige mellan midsommarhelgen och Almedalsveckans början den 30 juni. Och så då den misstänkta våldtäkten.
I Expressen berättar kvinnan om hur hon flera gånger avvisat mannen, utan att han har lyssnat.
- Han har skickat trakasserande meddelanden med inviter till mer än vänskapliga relationer. Han har gjort fysiska närmanden, säger hon.

Efter händelsen i Visby valde hon till slut att gå till polisen, som rubricerade övergreppet som våldtäkt.

- Jag vaknar i ett rum som partiet hyrt i Almedalen. Min klänning är uppkavlad till midjan, han ligger bredvid. Jag känner värk i underlivet, säger hon till Expressen.

Mannen hade fram till 2012 en ledande position men fick under hösten samma år lämna sin plats för att istället arbeta lokalt för partiet. Han hävdar sin oskuld, men valde efter ett möte med partiets säkerhetsavdelning att lämna partiet helt.
– Jag är en politiker som brinner för tuffare kriminalpolitik och för att vi ska få in mer kvinnor i politiken. Då blir det horribelt att sitta kvar som anklagad för den här typen av brott. Så länge det finns minsta anklagelse tar jag ett steg tillbaka, men det innebär inte att jag erkänner den minsta skuld, säger mannen till Expressen.

Sverigedemokraternas stabschef Linus Bylund säger till Aftonbladet att partiet erbjudit kvinnan stöd och juridisk hjälp. Och pressekreteraren Martin Kinnunen menar att det som hänt är en tragedi, men att det inte kommer att påverka väljarna.
– Oavsett vad som har skett är det här en tragedi. Det är en person som upplever sig ha blivit utsatt för någonting sådant och en som har blivit anklagad. Men jag tror inte att vanliga människor drar långtgående slutsatser av enskilda tragedier, säger Martin Kinnunen.

För Sverigedemokraterna kommer nyheten om den anmälda våldtäkten ytterst olämpligt. Partiet har alltid haft svårt att locka både kvinnliga väljare och medlemmar.
I den senaste partisympatimätningen från statistiska centralbyrån från maj i år hade partiet stöd av 3,6 procent av landets kvinnliga väljarkår. Det är förvisso partiet högsta siffra någonsin, men betydligt lägre än stödet bland män. Jimmie Åkesson vet att en av nycklarna för att få partiet att lyfta ytterligare en nivå i opinionen är att hitta ett tilltal som lockar kvinnor. Under Almedalsveckan var det tydligare än någonsin. Under sitt tal räckte Jimmie Åkesson ut en hand till kvinnor i den offentliga omsorgen genom att kräva att kvinnors möjlighet till heltid skulle stärkas.

Frågan är hur många som lyssnar när partiföreträdare misstänks för våldtäkt och sexuella ofredanden? Det brukar sägas att politiken är en förtroendebransch. Därför handlar politikens dödssynder om just det. En politiker och ett politiskt parti får inte ljuga, måste hålla vad hen lovar och, framför allt, inte hyckla.

Sverigedemokraterna vill ta krafttag mot kriminaliteten. De vill stoppa "våldtäktsvågen", som enligt den sverigevänliga logiken är en direkt följd av "massinvandringen". De säger sig stå upp för de hårt arbetande svenska kvinnorna.

Ändå har partiet varit inblandat i flera händelser under den senaste tiden som ger en annan bild. Under den så kallade järnrörsskandalen var en av de mest diskuterade aspekterna av vad som sades under den där ökända fyllekvällen just kvinnosynen. Vad säger det om partiet när en ledande person kallar en främmande kvinna på gatan för hora. I mars avsattes en högt uppsatt tjänsteman efter att han sextrakasserat kvinnor i partiet. Och nu kommer nyheten om den anmälda våldtäkten.

Det är problematiskt, för vilket parti som helst att hantera en nyhet om en misstänkt våldtäkt inom partiet. Och för offret är det fruktansvärt i vilket parti man än är medlem. Men för Sverigedemokraterna, med sina resta sköldar mot de invaderandevåldtäktsmännen, blir det extra problematiskt.
Det ser helt enkelt ut som hyckleri.

Ämnen i artikeln