Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var under torsdagen som Kjell Ek, ordförande för Sverigedemokraterna i Jönköping, fick beskedet att partistyrelsen öppnat ett uteslutningsärende mot honom på grund av partiskadlig verksamhet.
Anledningen är att Kjell Ek polisanmälde IT-ansvarige Ted Ekeroth och Dag Sundius, sammankallande för Sverigedemokraterna i Småland, för dataintrång. Enligt Ek ska hans privata mejl, som var sammankopplad med hans partimejl, ha kapats av partiet och filer ha raderats. Sverigedemokraterna förnekar att något sådant intrång skett.

Sverigedemokraternas presstalesman, Jonas Åkerlund, säger till Expo att partiet har som policy att inte uttala sig i pågående uteslutningsärenden, men bekräftar att ett ärende öppnats mot Kjell Ek.
– Vi utesluter aldrig någon utan att kommunföreningen, om sådan finns, distriktstyrelsen och den som är föremål för uteslutningen själv har en möjlighet att komma med sin syn på saken, säger Jonas Åkerlund.

Tänker lämna partiet

Enligt Kjell Ek lider Sverigedemokraterna av ett strukturellt problem där de som är kritiska till Syd- och Riksstyrelsen systematiskt utesluts.
– Det är helt odemokratiskt. Man har ingen rätt att yttra sig, utan ska följa de regler som de i Syd ställt. Styrelsen är helt Skånedominerad, säger Kjell Ek

Kjell Ek säger att han inte tänker invänta ett uteslutningsbeslut, som först kan komma i slutet av februari. Han tänker lämna partiet och planerar att i stället starta en lokalavdelning av Sveriges pensionärers intresseparti, SPI. Enligt Kjell Ek så är det ett 20-tal personer, samtliga före detta eller nuvarande medlemmar i Sverigedemokraterna, som kommer att vara lokalavdelnings grund.
– Hela partiet blöder. Det är massor av missnöjda människor runt om i landet, säger Kjell Ek till Expo.se.

Ämnen i artikeln