Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Enligt partiet fanns det två skäl till beslutet. Folkfrontens deltagande skulle kunna leda till oroligheter, och det ville inte Sverigedemokraterna utsätta Landskronaborna för. Dessutom kunde Sverigedemokraterna inte tänka sig att demonstrera tillsammans med nazister.

Men det finns ytterligare en aspekt. Den tydliggjordes i onsdagens upplaga av Kalmars läns tidning. I en enkät fick Kalmars kommunpolitiker svara på vad de tyckte om att Folkfronten försöker etablera sig i länet. "Detta är inte ett sådant parti som Sverige behöver", förklarade socialdemokraten Christina Magnusson. "Ja, det ligger ju milavis från de värderingar vi har i mitt parti", fortsatte kristdemokraten Bengt-Olof Roos. Även Sverigedemokraten Toralf Alfsson tog avstånd från Folkfronten. Men till skillnad från de andra partiernas företrädare kände han sig uppenbarligen tvungen att understryka "Jag vill absolut inte bli sammankopplad med det."

I samma stund som Nationalsocialistisk front valde att klä sitt parti i ny dräkt och byta namn till Folkfronten innebar det trubbel för Sverigedemokraterna.

Folkfronten kommer inte vara någon större konkurrent i jakten på väljare, även om partiet mycket väl kan stjäla några missnöjda Sd-väljare.
Däremot kommer Folkfrontens nya retorik, där kritiken mot det mångkulturella samhället står i fokus, placera Sverigedemokraterna och Folkfronten på samma planhalva. Sverigedemokraterna är inget nazistiskt parti, men de kommer att låta likadant som ett.

För Sverigedemokraterna handlar det därmed att hålla avståndet till Folkfronten. Paradoxalt nog hamnar de alltså i en liknande sits som den de etablerade partierna suttit i när de ställts inför hur de ska hantera Sverigedemokraterna. De etablerade partierna har velat hålla Sverigedemokraterna på avstånd och bland annat tackat nej till partiets återkommande debattutmaningar. Nu ställs Sverigedemokraterna inför frågan om hur de ska agera. Ska de hålla Folkfronten på avstånd och agera på ett sätt som de själva kallat för odemokratiskt? Eller kommer vi att se Jimmie Åkesson i en debatt med Folkfrontens partiledare Daniel Höglund?

En sak är klar. Sverigedemokratiska företrädare kommer även i fortsättningen nervöst understryka att Sverigedemokraterna inte ska sammankopplas med Folkfronten och nazismen.