Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På presskonferensen kallade statsministern Fredrik Reinfeldt överenskommelsen historisk. Med udden riktad mot Sverigedemokraterna beskrev han det nya ramavtalet som ett vägval som stänger dörren för främlingsfientliga krafter.

Därmed kliver Sverige fram som ett unikt undantag i europeisk politik.

Vi vet hur det har sett ut i andra länder där partier som Sverigedemokraterna gjort entré i de nationella parlamenten. Politiken har sakta anpassats för att möta de högerpopulistiska kraven på en åtstramad migrationspolitik.
Nu ser vi raka motsatsen i Sverige.

Dagens avtal innebär att Sverigedemokraternas inträde i riksdagen inte har lett till en hårdare flyktingpolitik. Tvärtom. Om samarbetet i migrationspolitiken håller mandatperioden ut kommer Sverigedemokraterna stå utan möjlighet att utnyttja sin vågmästarroll i den för partiet viktigaste frågan. Samtidigt tvingas de konstatera att det politiska landskapet har förskjutits i en riktning bort från partiets krav på hårdare tag och en mer svårpasserad gräns.

Det blir nu svårt för dem som vill driva en mer restriktiv flyktingpolitik eftersom deras krav kommer att betraktas som eftergifter till Sverigedemokraterna.
Den enda oppositionen i frågan, utöver SD, vill se en ännu mer generös politik.

Det ger Sverigedemokraterna chansen att positionera sig som det invandringskritiska alternativet. Men det gör det i princip omöjligt för partiet att få genom sin politik.

Samarbetet mellan Miljöpartiet och Alliansen innebär också att Sverige nu blir det ett land som inte väljer anpassningens strategi. Som istället tydligt, i praktisk politik, tar ett steg bort från partiet.
För de som strider för en mer human och generös flyktingpolitik är det nya samarbetet långt ifrån tillräckligt. Men det är i alla fall en indikator på att Sverige nu väljer en annan väg än många andra europeiska länder.

Vi vet inte vad konsekvensen av dagens vägval blir. Kanske kommer Sverigedemokraterna att skjuta i höjden i opinionsmätningarna. Kanske inte.
Vi vet bara att vad som hade hänt om vi hade anpassat oss.
Då hade vi, mot bakgrund av vad vi sett i resten av Europa, garanterat fått se Sverigedemokraterna öka i popularitet.

Sverigedemokraterna blev idag ett, om möjligt, än mer isolerat parti. Partiets svar på den nya överenskommelsen är förväntad. I ett pressmeddelande hävdar Jimmie Åkesson nu att regeringen öppnat för fri invandring. Det låter som det alltid har gjort när Sverigedemokraterna förbannar Sverige och dess flyktingpolitik. Åkesson anklagar etablissemanget för att förråda det svenska folket och utmålar sig själva som det enda alternativet.

Det är å andra sidan det enda de kan göra.
Nu när drömmen om att äntligen kunna påverka svensk flyktingpolitik, i alla fall tillfälligt, gått i kras.