Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Helgens attentat i Köpenhamn har kusliga likheter med den terror som drabbade Paris i början av året. Då mördades först 12 personer på den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion sedan gärningsmännen öppnat eld. Dådet efterföljdes av ett gisslandrama i en judisk butik, där fyra personer miste sitt liv. Kidnapparen hade dagen innan dödat en polis utanför en judisk skola. Gårdagens attentat följer samma mönster. Först attackerades ett kulturevenemang med temat "konst, hädelse och yttrandefrihet" där en av gästerna var Lars Vilks. En ensam gärningsman öppnade eld genom fönstret. Tre poliser skadades och en person dödades. Senare, vid ett på natten, gick samma man till attack mot en synagoga där det pågick en bar mitzva. En ung judisk man som höll vakt utanför dödades efter att ha blivit skjuten i huvudet, två poliser skadades.

Samma mönster, samma måltavlor.
Det är förstås ingen slump.

Än så länge vet vi inte hela bakgrunden till dåden i Köpenhamn. Men om det är som polisen misstänker, att samma man låg bakom båda dåden, är det högst troligt att vi har att göra med ännu ett dåd signerat jihadismen. En ideologi i strid med idén om öppenhet, mångfald och demokrati.

I en artikel i Expressen talar Kassem Hamadé om de ensamma lejonen. Det är så IS-aktivister kallar de personer som tränats av terrorgrupper för att sedan utföra terrordåd på egen hand i Europa. Självmordsbombaren Taimour Abdulwahab var en av dem, personerna bakom terrordåden i Paris hade liknande bakgrund.

Det kommer bli fler.

Det ställer stora utmaningar på hela samhället. Vi ligger efter i kunskap om hur skola, fritidsgårdar socialtjänst och polis kan samverka för att förebygga radikaliseringen. Vi saknar kunskap om vad det är för ideologi som nu skördar offer i en skrämmande snabb takt.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt underströk under en presskonferens under söndagen att det inte handlar om kamp mellan väst och islam. Utan om en kamp mellan demokrati och en mörk ideologi.

Det är ett viktigt budskap i en allt mer polariserad tid. Och kanske är det en de största utmaningarna av alla. Att lyckas förstå det som sker utan förledande antimuslimska myter.

För sida vid sida med jihadismen löper den högerextrema ideologin. Dess anhängare hatar även de öppna samhället, de när samma drömmar om att rensa samhället rent från dem som inte passar in. De hatar båda öppenheten och yttrandefriheten.

Det är två ideologier som när varandra.

Det är självklart och helt naturligt att dödskjutningarna i Köpenhamn nu dominerar nyhetsbevakningen. Det är ett dåd som skakar vårt grannland i grundvalarna och skakningarna känns även här på andra sidan sundet.
Men samtidigt kan det vara värt att hålla i minnet att det i fredags greps tre aktivister från Svenska Motståndsrörelsen utanför Expressen och Dagens Nyheters gemensamma entré. Enligt Expressen anhölls de senare misstänkta för förberedelse till grov misshandel. De nekar till brott och enligt Svenska motståndsrörelsen var de på plats för att göra en intervju med de som legat bakom Expressens omfattande granskning av organisationen. Reportrar utan gränsers ordförande Jonathan Lundqvist kallar det med rätta "en attack mot hela det demokratiska samhället".

Av någon anledning betraktas brottet inte som terrorism. Det är märkligt. Det skvallrar om en tendens som, om den stärks, kommer att göra försvaret av demokratin svårare. Om försök till jihadistisk terror betraktas som allvarligare än extremhögerns så missar vi målet. Det förlorar alla på. Inte minst det fria ordet och de minoriteter som står i centrum för de bådas ideologiernas svartvita hat.