Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tea Party-rörelsen har på kort tid ritat om USA:s politiska karta. Det som började som spontana protester på gräsrotsnivå har nu växt till en maktfaktor som har satt både det Demokratiska och Republikanska partiet i gungning. Den ultrakonservativa Tea Party-rörelsen vill se mindre av statlig inblandning och lägre skatter. Men rörelsen har också blivit en tummelplats för den amerikanska extremhögern.
I en rapport från Institute For Research and Education on Human Rights, IREHR, blottläggs banden mellan Tea Party-rörelsen och delar av den amerikanska extremhögern.
Enligt IREHR har Tea Party-rörelsen vid flera tillfällen gett välkända antisemiter en plattform via radiosändningar och konserter. Rörelsen har också tydliga band till den öppet högerextrema rörelsen. Bland annat har landets största vita nationalistgrupp The Council of Conservative Citizens, CofCC, lett och stöttat Tea Party-protester. CofCC förespråkar ett vitt och kristet USA. IREHR:s rapport avslöjar dessutom band mellan Tea Party-rörelsen och olika högerextrema milisgrupper.

Ny strategi
Tea party-rörelsens framfart innebär nya möjligheter för den amerikanska extremhögern. På det högerextrema chatforumet Stormfront har diskussionen om Tea Party-rörelsen varit het. Enligt IREHR:s rapport ser flera aktörer nu en chans att sprida det nationalistiska budskapet med hjälp av Tea Party-rörelsen. Till och med den ökände för detta Ku Klux Klan-ledaren David Duke har flirtat med rörelsens anhängare.
Opinionsundersökningar antyder att Tea Party-rörelsens anhängare har en mer negativ inställning till svarta än befolkningen i stort. I en av undersökningarna fick de tillfrågade svara på om de ansåg att svarta "arbetar hårt". 55 procent av de som inte gillade Tea Party-rörelsen höll med. Bland Tea Party-anhängarna var motsvarande siffra 18 procent.

Protest mot Barack Obama
Tea Party-rörelsen föddes 2009 ur ett växande missnöje med Barack Obamas regering. Runt om i landet bildades snabbt olika Tea Party-grupper i konservativa och libertarianska miljöer.
Rörelsen har sedan dess flera gånger kritiserats för sin vaga hållning till rasism inom de egna leden.
I juli 2010 formulerade medborgarrättsrörelsen NAACP en resolution som uppmanade alla "goda krafter" inom Tea Party-rörelsen att reagera mot rasism. Reaktionen blev häftig. NAACP fick ta emot flera hot och inom Tea Party-rörelsen sågs resolutionen som en attack mot landets alla Tea Party-anhängare. Mark Williams, talesman för Tea Party Express, svarade på resolutionen med att lägga upp rasistiskt skämt på sin blogg. Till slut uteslöts Williams och hans grupp ur samlingsorganisationen The National Tea Party Federation.
Trots det och trots uppgifterna i IREHR:s rapport har många av Tea Party-rörelsens talesmän svårt att ta avstånd från rasismen och banden till extremhögern.
– Ett fåtal förolämpande affischer eller stötande kommentarer från en person representerar inte Tea Party-rörelsen, förklarade Jenny Bath, talesperson för Tea Party Patriots, efter Mark Williams rasistiska skämt.

» Fakta Tea Party-rörelsen
Tea Party-rörelsen har tagit sitt namn efter det så kallade Boston Tea Party 1773, som anses vara en utlösande faktor för den amerikanska revolutionen och upproret mot britternas ökande skatter. Rörelsen består av hundratals fristående Tea Party-grupper som alla strävar efter mindre statlig inblandning och lägre skatter.

Ämnen i artikeln