Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Klöverdiktaturen vill ta mer folk till Sverige och ge dem bostäder framför de som bott här hela sina liv" lät det från megafonen när ett sextiotal personer tågade genom centrala Stockholm den andra maj. Längst fram gick initiativtagaren Emil Sanchez med den svenska flaggan, bredvid honom gick Björne Dobrowolski, förtroendevald i Katrineholms vård- och omsorgsnämnd för Sverigedemokraterna.

Flera av personerna som skrek "Vi vill ha nyval!" är dömda för bland annat olaga hot, misshandel, narkotikabrott, grovt vapenbrott och rattfylleri. En av personerna som medverkade syns på en bild från en restaurang efter manifestationen med nazistiska tatueringar på armarna. Samma person har deltagit på minst en manifestation med nazistiska Svenska motståndsrörelsen. På Facebook gilla markerar han Svenskarnas parti och andra rasideologiska grupper. Det visar en granskning av gruppen som Expo gjort.

Facebookgruppen "Sveas folk kräver regeringens avgång" som har över 1700 medlemmar skapades av Emil Sanchez i februari 2015, enligt egen uppgift är han medlem i Sverigedemokraterna. Sanchez videouppdateringar har de senaste månaderna delats flitigt i rasistiska och radikalnationalistiska miljöer på Facebook.
 
Gruppen är tydlig med sitt budskap - att sittande regering snarast bör avgå för att istället ersättas med en "riktig demokrati".

I Facebookgruppen uppmanas till gott uppförande, inga påhopp och att man håller god ton. Gruppen är även tydlig med att man inte accepterar rasism, mobbning, sexuella anspelningar, hets mot folkgrupp, personangrepp eller hårda ord. "Om något av detta förekommer så kan vi plocka bort er från gruppen" står det. Expos granskning visar att Facebooksidan flödar av hat.

I gruppen skrivs grova våldsbejakande inlägg, och dessa plockas inte bort - de hyllas genom kommentarer, delningar och gillmarkeringar. Nyligen delades en text från Avpixlat om en moské i Eskilstuna. Den mest gillade kommentaren lyder: "BRÄNN NER MOSKÉERNA DOM SKA INTE VARA HÄR I SVEA RIKE"

Ett annat exempel är:

"Är det såna här djävlar som väller in i landet? Fattar ni vilken jävla låg medvetandenivå de lever på! Fattar ni! Video efter video med dessa jävlaaraber som, beter sig som djur! Skydda Sveriges gränser! Skydda era döttrar från dessa lowlifes!"
Frågor på detta?"

En av Facebookgruppens mest aktiva medlemmar delar en text med budskapet att Sverige inte finns om 30 år. Hans kommentar till delningen: "Om 30-år kan jag troligen ännu hålla i ett automatvapen så det är lungt:)"
 
och vidare:

"Jag väntar på flygbiljett hem så kan jag offra mig för att få bort hela riksdagshuset, samt alla nödvändiga personer som är skyldiga."

I en annan kommentar i Facebookgruppen skriver han och infogar en "tummen upp symbol":

"Det finns 10000 Anders Brejvik i Sverige så det smäller snart garanterat".

Så gott som dagligen delas, kommenteras och gillas material från bildsajten koling.nu. En sajt som hyllat den nazistiska terrorgruppen The Order och som marknadsför Nordisk ungdom och sprider rasideologiskt, antisemitiskt och islamofobiskt material.

Emil Sanchez står själv för en mängd material som delats från sajten Motgift, en avknoppning från nazistpartiet Svenskarnas parti. Emil Sanchez delar även material från Nordisk ungdom och lyfter fram den antisemitiska konspirationsteoretikern David Icke på sin egen Facebooksida. Gruppens andra administratör Daniel Eliasson har även han delat material från Motgift och bland annat gilla-markerat ett inlägg från nazistledaren Stefan Jacobssons Facebooksida. Torbjörn Mårtensson som var ledande funktionär under demonstrationen och som talade på Mynttorget har delat material från den amerikanska nazistsajten och nätbutiken "The White Resister". Han ligger även bakom partiet Riksdemokraterna som ännu så länge bara är en Facebooksida

Facebookgruppen som kallar sig politiskt oberoende planerar nu sin andra demonstration till den fjärde juli. Man vet ännu inte var den kommer att hållas.