Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.Det skulle bli en kväll bland vänner. Det slutade i skräck och död. Edward Sotomayor Jr hade nyligen kommit hem efter att ha samordnat den första gaykryssningen genom tiderna till Kuba. Nu skulle den världsvane reseledaren slappna av. Och självklart gick han tillsammans med sin pojkvän till Pulse, ett nav för Orlandos hbtq-gemenskap.

Nattklubben startades för femton år sedan av bland andra Barbara Poma, som döpte klubben till minne av sin bror. År 1991 dog han av AIDS. Han hade växt upp i en konservativ familj men ändå vågat komma ut och lyckats få sin familj att acceptera honom som den han var. Namnet Pulse, det var en hyllning till broderns hjärtslag.

En klubb till hans ära, där man dansar till minnet av kamp, förtvivlan och kärlek.

Edward Sotomayor Jr stod där i vimlet. En kväll i frihet, långt bort från de faror en reseledare för hbtq-personer tvingas förhålla sig till. Och så skickade han ett sms till sin chef och bad honom att komma. En stund i lycka.

23 minuter senare kom det första skottet.

Massakern på Pulse i Orlando är det värsta masskjutningen i USA:s historia. I skrivande stund har 50 personer dött, 53 personer är allvarligt skadade.

Vid 02-tiden, lokal tid, natten mot söndag öppnade Omar Saddiqi Mateen eld mot nattklubbens 300 gäster. Efter ett gisslandrama lyckades polisen tre timmar senare att ta sig in i lokalen och skjuta ihjäl gärningsmannen. Tre timmar av ren skräck och terror.

Vissa hann fly, andra dog av kulorna från Omar Saddiqi Mateens automatkarbin. En av dem av var Edward Sotomayor Jr. Han träffades i ryggen när han i panik försökte skydda sin pojkvän.

Terrorns omedelbara konsekvenser börjar där. I de oskyldigas död, de anhörigas tunga sorg och en chock för den stora grupp av människor som lika gärna kunde varit där eller precis kommit undan. I det här fallet är det automateld in i hjärtat på en livsstil och rörelse som kämpat länge för rätten att få älska den man älskar.

Helgens terrordåd riskerar dessutom att få ytterligare konsekvenser. Enligt medieuppgifter ska Omar Saddiqi Mateen ha varit en psykiskt instabil man. Hans före detta fru beskriver honom som bipolär. Hans vänner säger att han var våldsbenägen och kokade av hat mot homosexuella och svarta.

Han är amerikansk medborgare, född i New York av föräldrar med rötterna i Afghanistan. Men särskilt religiös verkar han inte ha varit.

Än så länge vet vi inte alla detaljer. Men en sak är klar, Omar Saddiqi Mateen lät till slut Islamska statens våldsideologi bli kanalen för hans uppenbara avsky för andra miniroteter. Enligt medieuppgifter ska han innan terrordådet ha svurit sin trohet till Islamska staten. Det visar på faran med den propaganda som sänds ut från IS. Den kan bli till sanning och rättesnöre för den som äcklas av det öppna samhället.

Att hbtq-personer nu blivit offer för våldsam radikal islamism är ett enormt bakslag. Inte minst i ett land där både kyrkan och extremhögern länge motarbetat varje steg mot lika villkor. Talande nog greps under helgen även en vit man på väg till Los Angeles, beväpnad till tänderna, med den uttalade ambitionen att skada stadens Pridefestival.

En sammanställning från den amerikanska organisationen Southern Poverty Law center visar dessutom att flera kända högerextremister hyllar morden. På den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen låter det likadant. Där har nyheten om massmordet satt igång en våg av grov homofobi i kommentarsfälten.

Terrordådet riskerar att ytterligare piska upp en hatstämning i det redan polariserade USA. Donald Trump har redan gjort en poäng av att hans varningar för muslimer borde tagits mer på allvar. Med en sådan retorik riskerar skulden att förskjutas från gärningsmannen och hans ideal till en hel grupp. Då riskerar hatets onda cirkel att snurra än snabbare.

Därför är det glädjande att se hur Floridas muslimska civilsamhälle och hbtq-grupper står tillsammans i denna svåra stund.

– Verkligheten är att vi båda har samma fiender som propagerar för rädsla och hat mot USA och som har riktat våld mot båda våra grupper, förklarade Hassan Shibly, ordförande för CAIR, Council on American-Islamic Relations i Florida, vid en pressträff under söndagen.

Carlos Guillermo Smith, talesperson för hbtq-organisationen Equality Florida, fyllde i:

– Låt mig vara tydlig. Equality Florida står i solidaritet med den muslimska gruppen och mot intolerans, diskriminering och hatbrott som båda våra grupper upplever.

Just nu sluter sig Orlando samman i en mäktig manifestation för tolerans och solidaritet. För den som söker en väg framåt så finns inspirationen mitt i tragedins epicentrum.

En puls som aldrig slutar slå och en uppmaning från Edward Sotomayor Jr, framförd av vännen Al Ferguson, mannen som fick Sotomayors meddelande under lördagsnatten:

– Det jag vill säga, om och om igen, är att han (Edward Sotomayor) var en person som sa "Vi ska inte vara rädda. Jag vet att att hans vänner kommer vara likadana…vi kommer inte att vara rädda.