Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Köpcentret Westgate, en femvåningsbyggnad och symbol för Kenyas stigande välstånd huserar landets dyraste butiker och har blivit en naturlig mötesplats för rika kenyaner och västerlänningar. Det var mitt i lördagsvimlet under middagstid som anhängare i al- Shabaab skjutandes stormade in i köpcentret och tog gisslan. De varnade den kenyanska säkerhetsstyrkan för att försöka ta sig in i köpcentret och hotade att döda gisslan om så skedde.

Kenyas inrikesminister, Joseph Ole Lenku, meddelade igår eftermiddag att gärningsmännen troligtvis var 10- 15 stycken.
Terroristgruppen säger att attacken är en hämnd för Kenyas militära närvaro i Somalia.

- Kenya kommer inte att få ro förrän de drar sina militära trupper ut ur Somalia, sa Ali Mohamoud Rage, al- Shabaabs talesman i en ljudlista som lades upp på nätet, rapporterar Reuters.

Al Shabaab har tidigare krävt att Uruhu Kenyatta, Kenyas president, drar tillbaka sina trupper i Somalia, något presidenten har vägrat att göra. Somalia, som de senaste decennierna har drabbats av inbördeskrig, är i många delar utan statsstyre. Al-Shabaab har därmed lyckats kontrollera stora delar av landet och påtvingat strikta sharialagar i områdena. Kenya har dock de senaste två åren framgångsrikt, tillsammans med den afrikanska unionen i en stor fredsmission, lyckats trycka tillbaka terroristnätverket.

Al- Shabaab som betyder Ungdomen bildades ur islamiska domstolarnas förbund, som 2006 kontrollerade den somaliska huvudstaden Mogadishu. Al- Shabaab beräknas ha mellan 7000- 9000 medlemmar och blev 2012 officiellt en del av terrornätverket al- Qaida.

Det florerar rykten om att al- Shabaabs ledare Ahmed Abdi Godanes utmanas, något terrornätverket bestämt förnekar. Godane har låtit avrätta toppfigurer inom gruppen för att säkra sin position attacken kan vara ett sätt att manifestera sitt ledarskap. Attacken mot köpcentret tros därför även vara en konsekvens av maktspelet inom gruppen.

Terrorattacken pågår fortfarande. Skjutningar hördes på måndagsmorgonen inifrån köpcentret men det är oklart om det är från militären eller al- Shabaab rapporterar CNN. Säkerhetsstyrkor lyckades igår frita någon gisslan men det är osäkert hur många som fortfarande hålls kvar.

- Vi vet att de inte kan vara fler än 10 just nu, sa militärens överste Cyrus Oguna, till en kenyansk TV-kanal igår, rapporterar New York Times.

Ämnen i artikeln