Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 36-årige mannen, med ett långt förflutet i den nazistiska rörelsen, anhölls redan början av juli misstänkt för människorov efter att en 23-årig kvinna försvunnit från sitt hem i Trollhättan.

I brist på bevis släpptes mannen på fri fot men har inte avskrivits från utredningen.

Sent på torsdagskvällen förra veckan ska polisen, enligt TTELA, ha fått in uppgifter som pekade ut 36-åringen. Redan i fredags anhölls han i sin frånvaro. Under morgonens häktningsförhandling i Vänersborgs begärdes han häktad.

36-åringens advokat Tommy Nilsson är kritisk till beslutet.
- Jag är fortfarande av åsikten att det inte finns riktigt de skäl som erfordras för att häkta honom men det har samtidigt framkommit ny information under förhandlingen, säger Nilsson till TTELA.

Kammaråklagaren Eva Johnsson är nöjd med genombrottet i utredningen
- Tingsrätten har delat min bedömning att bevisningen är tillräcklig för på sannolika skäl misstänkt för mord, men det är inte samma sak som ett åtal. Vi har en bra bit kvar, säger hon till TTELA.

36-åringen är efterlyst och ska enligt en intervju i Aftonbladet befinna sig på semester och inte ha fått något besked om att han begärts häktad.

36-åringen var under 1990-talet en aktiv medlem i Nationalsocialistisk front, numera Svenskarnas parti, och då ledare för lokalavdelningen i Trollhättan. Mannen har också deltagit i diverse nazistiska demonstrationer, till exempel ett Hitlerfirande i Ronneby 1999. Han var även ordförande för den våldsbejakande Nationella frihetsfronten 1997.