Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Polisen larmades på torsdagsmorgonen till Källebergsskolan i Eslöv då en lärare, en man i 40-årsåldern, allvarligt skadats med kniv. Utanför skolan kunde polisen gripa en 15-årig pojke som nu är misstänkt för mordförsök. Vittnesuppgifter till Skånska Dagbladet och andra medier säger att gärningsmannen vid dådet var maskerad, bar hjälm, skyddsväst och kniv. Det har även förekommit uppgifter om någon form av dödskallemask och att västen ska ha varit prydd med en svensk flagga.

Enligt en källa till Expo ska det sedan tidigare finnas en oro för att 15-åringen riskerar att göra sig skyldig till hatbrott. Han ska på nätet ha gett uttryck för hat mot mörkhyade och muslimer. Källan säger till Expo att 15-åringen i sitt hem haft nazistsymboler och citat från andra världskriget. Han ska även offentligt ha burit nazistsymboler.

Dessutom ska det funnits tecken på risk för våldsanvändande och enligt uppgifter till Expo ska 15-åringen tidigare blivit tagen med att bära kniv offentligt. Något som skedde när han ännu inte var straffmyndig.

Ögonvittnen har även uppgett till Aftonbladet att de ska ha hört musik från mannen och att de tyckte det lät som vit makt-musik.

Oklart motiv

Varför dådet skedde är dock fortfarande oklart och några uppgifter om eventuella ideologiska motiv bakom det har inte framkommit.

– Vi kommer ta ställning till den bevisning vi har och också utreda motivet, sa kammaråklagare Pernilla Nilsson vid Södra Skånes åklagarkammare på torsdagen, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Ewa-Gun Westford, presstalesperson på polisen, säger till Expo att de inte uttalar sig om utredningen utan hänvisar till åklagare Pernilla Nilsson.

– Det är de instruktioner som vi har fått, säger Ewa-Gun Westford.

På Åklagarmyndigheten meddelar de att Pernilla Nilsson inte är tillgänglig för medieförfrågningar utan hänvisar i stället till ett kommande pressmeddelande. När pressmeddelandet är planerat att släppas vet de dock inte.

Erkänner dådet

15-åringen förhördes på torsdagen och har erkänt omständigheterna runt dådet, men förnekar uppsåt att döda. Enligt vad hans advokat Leif Persson uppger till Aftonbladet så är han djupt ångerfull över vad han gjort.

– Så mycket är klart att han inte haft uppsåt till något mord, men han har gjort sig skyldig till en händelse som borde rubriceras som grov misshandel. Men han har inte haft avsikt att mörda, säger Leif Persson till tidningen.

Enligt uppgifter från polisen i Eslöv ska den 40-årige läraren vara vaken och läget beskrivs som stabilt.

All undervisning har under fredagen ställts in Källebergsskolan, men skolan har öppet för de som vill komma och prata om det som hänt.

Senast på söndag måste åklagaren ta ställning till om pojken ska begäras häktad eller släppas på fri fot.

Ämnen i artikeln