Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var den 19 augusti som den 15-årige pojken beväpnad med bland annat en 17 centimeter lång kniv kom till högstadieskolan i Eslöv. På plats attackerade han en lärare som akut fick föras till sjukhus med ambulans. 15-åringen kunde gripas på platsen.

Nu åtalas pojken för bland annat försök till mord, grovt hot mot tjänsteman och flera fall av grova olaga hot. Totalt finns 21 målsägande i stämningsansökan.

Enligt åtalet ska 15-åringens motiv för dådet ska ha varit att kränka en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

Expo kunde dagen efter dådet berätta att det sedan tidigare funnits en oro för 15-åringen och att han ska ha gett uttryck för olika former av rasism och burit nazistsymboler offentligt. Uppgifter som bekräftas av utredningen. I januari anmäldes pojken för att ha gått omkring utomhus i Eslöv med en nazistisk armbindel med ett hakkors på, enligt vad kammaråklagare Pernilla Nilsson uppger, rapporterar Kvällsposten.

Planerad attack

Enligt utredningen ska attacken ha varit planerad. Men enligt vad SVT Skåne uppger ska det inte funnits någon specifik plan mot den drabbade läraren.

Pojken filmade sitt dåd och i hans dator har ett manifest och annat som visar på pojkens åsikter och motiv hittats. Han har även haft filmer från andra attacker sparade i sin dator.

SVT:s fråga om 15-åringes åsikter kan kopplas till nazism svarar Pernilla Nilsson:

– Det finns uttryck av det i hans åsikter som vi påträffat i den it-forensiska undersökningen och också av de hörda i ärendet.

Till Kvällsposten säger hon att 15-åringen genom sitt handlande har velat få uppmärksamhet och velat uttrycka sina åsikter, vilka åsikter det rör sig om vill hon inte precisera.

– Jag vill inte kommentera det närmare. Det är flera olika åsikter som har med de här ämnena att göra.

Hon tillägger till SVT att det inte finns något som tyder på att pojken ska ha varit medlem i någon grupp utan att han ska ha agerat ensam.

Den första rättspsykiatriska undersökningen som blev klar tidigare i höstas visar att 15-åringen kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning – och kanske fortfarande gör det, enligt rättsläkarintyget som lämnats till tingsrätten i Lund, rapporterar SVT.

Ämnen i artikeln