Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Polisen misstänker att mannen har hetsat till hat mot romer och förespråkat att deras rättigheter ska begränsas. Efter att granskat en video från demonstrationen har polisen överlämnat fallet till riksåklagaren, rapporterar Romea.

I samband med demonstrationen som leddes av det tjeckiska högerextrema partiet Arbetarnas sociala rättviseparti, DSSS, är 14 män misstänkta för att ha attackerat tre romska män. Männen står åtalade och kan få tre års fängelse om de fälls. Polisen utesluter inte att fler personer, som deltog vid demonstrationen, kommer att åtalas.

DSSS demonstrationen i mars samlade cirka 500 anhängare. Runt 200 anti-rasister höll en motdemonstration under parollen "Novy Bydzov är inte ensam".

Bakgrunden till de anti-romska protesterna förlagts till Novy Bydzov är att flera våldsbrott och ett fall av våldtäkt skedde i staden förra året - händelser som hela den romska gruppen hålls ansvariga för. Hälften av stadens 7000 invånare har undertecknat en skrivelse om ökad säkerhet i staden och borgmästaren Pavel Louda har kritiserat den lokala romska befolkningen samt hotat med en rad åtgärder mot vad han kallade "oanpassbara" invånare.