Tjeckiens president sida vid sida med högerextremister
Tjeckiens president framträdde under tisdagen på ett muslimfientligt politiskt möte i Prag tillsammans med ledande högerextremister. Bland annat sjöng han nationalsången med Martin Konvička, en aktivist som vill skicka muslimer till gaskammare.
Uppdaterad: 2018-01-31, 07:28
Publicerad: 2015-11-20, 09:44
Lästid: 4 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
Tjeckiens president Miloš Zeman har kritiserats i skarpa ordalag av landets egen minister för mänskliga rättigheter, Jiří Dienstbier, efter ett politisk framträdande tillsammans med ledande extremister och rasister under tisdagen. Dienstbier menar att president Zeman "stödjer fascistiska tendenser" i Tjeckien och nu har "gått över alla gränser", uppger bland annat den offentliga radiotjänsten Tjeckisk radio.
President Zeman besökte under tisdagen Karlsuniversitetet i Prag under förespegling att högtidlighålla 26-årsjubileumet av kommunismens fall i Tjeckoslovakien och samtidigt hedra de tjeckiska studenter som föll offer för nazismen i november 1939. Inför ett par tusen åhörare gav presidenten ett populistiskt tal som bland annat utmålade flyktingar som fega svikare för att de inte stannar i sina hemländer.
Zeman varnade för att dagens invandrare tillhör "en kultur av mördare och av religiöst hat", uppger Radio Free Europe. Zeman kritiserade även landets opinionsbildare och medier för att ge en medvetet falsk bild av flyktingkrisen i syfte att manipulera folket. Han protesterade också mot att flyktingmotståndare blir "etiketterade" som extremister, rasister och fascister.
Zeman, före detta ledare för tjeckiens socialdemokrater, är sedan tidigare kontroversiell för sin islamofobiska och xenofobiska retorik.
I publiken fanns enligt polisens bedömning runt 2 000 åhörare, de flesta muslim- och flyktingfientliga anhängare och aktivister till det högerextrema partiet Bloc proti Islámu, "Blocket mot islam", BPI. Partiet är nära knutet till hatgruppen Islám v ČR nechceme, "Vi vill inte ha islam i Tjeckiska republiken", IVČRN. De båda grupperna förekom i den tjeckiska regeringens egna rapporter över extremistiska organisationer så sent som i oktober i år.
BPI vill utvisa alla muslimer från Tjeckien – en minoritet som utgör mindre än 0.1 procent av befolkningen – och motsätter sig allt flyktingmottagande. De vill även "militarisera" landet och stänga dess gränser. Nynazister är vanligt förekommande på BPI:s demonstrationer, enligt tidningen Ceske Noviny.
På plats fanns även counterjihadisten Stephen Lennon, alias Tommy Robinson, grundaren av högerextrema English Defence League, samt aktivister från det muslimfientliga tyska nätverket Pegida. Många i publiken bar plakat med budskap som "Länge leve Zeman!" och överkryssade moskéer, BPI:s officiella symbol. En motdemonstration på samma plats samlade ett fåtal personer.
Presidenten valde också att dela scen med Martin Konvička, ledaren för Blocket mot islam. Enligt Andrew Stroehlein vid Human Rights Watch har Konvička i offentligheten liknat islam vid "rabies", förespråkat att muslimer ska sättas i koncentrationsläger, att de ska "elimineras" i gaskammare samt att medborgerliga fri- och rättigheter ska fråntas de som sympatiserar med muslimer.
Hets, förtal och hot om våld mot enskilda grupper i samhället är förbjudet enligt tjeckisk lag. Trots detta har president Zeman uttryckt stöd för Konvička även innan tisdagens framträdande i Prag.
På mötet i tisdags var Konvička en av dem som talade efter presidenten. Bland annat hyllade han president Zeman, och anklagade Tysklands förbundskansler Angela Merkel och andra europeiska politiker för att ta Europa "till förstörelsens rand". Efteråt stod presidenten och Konvička på scenen tillsammans och framförde Tjeckiens nationalsång. Även ledaren för det högerpopulistiska partiet Gryning talade på mötet och deltog i sången.
Tjeckiens justitieminister har uttryckt att president Zeman kan ha gjort sig skyldig till hatretorik, ett brott som kan ge upp till två års fängelse i Tjeckien. Hittills har dock ingen förundersökning inletts. Polisväsendet ligger under inrikesminister Milan Chovanec, som driver en hård linje i flyktingfrågan, enligt den tjeckiska tidskriften Britské listy.
Stödet bland tjecker för president Zemans hållning i flyktingfrågan låg på drygt 72 procent i början av november, enligt en undersökning genomförd av opinionsinstitutet Sanep.