Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Ungdomarna med invandrarbakgrund var på väg till nattklubben Nefertiti i centrala Göteborg och frågade skinnskallarna om en tändare.

- Stick härifrån din jävla neger, skrek någon innan skinnskallegänget gick till attack.

En polis som kom till platsen berättar hur han såg fem till sex unga, mestadels rakade unga män, slå med järnrör och träkäppar mot en liggande man mitt på Viktoriabron i centrala Göteborg.

Slogs medvetslös
Sedan gänget sprungit från platsen fann polisen en mörkhyad man medvetslös, men också en av de nu åtalade ungdomarna.

Nu döms en 19-åring till tio månaders fängelse för grov misshandel. Han döms samtidigt för två andra oprovocerade misshandelsfall det senaste halvåret.

Två bröder, 17 och 19 år gamla, döms samtidigt till villkorlig dom och dagsböter respektive villkorlig dom och 200 dagsböter.

De tre dömda har nekat till brott och hävdar att de agerat i nödvärn. De båda 19-åringarna är kända i högerextrema sammanhang sedan tidigare men säger att de nu har lämnat alla organisationer. De har tidigare varit aktiva i Nationell samling och i NDU-sammanhang.

Oenig tingsrätt
Tingsrätten var inte enig. En nämndeman ville byta den ena 19-åringens fängelsestraff mot en skyddstillsyn med 240 timmars samhällstjänst, eftersom 19-åringen visat på en positiv utveckling. Alla tre är tidigare ostraffade.