Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Patrick Stein, Gavin Wright och Curtis Allen ska ha planerat att spränga bilar vid ett lägenhetskomplex i Garden City. Nu har de fällts för stämpling till användande av massförstörelsevapen och stämpling mot medborgerliga rättigheter. Wright döms även för att ha ljugit till FBI, rapporterar The Guardian. 

Männen ska återkommande uttryckt ”hat mot muslimer och individer med somalisk påbrå” och enligt åklagaren ska valet av mål motiverats med deras ide att dessa grupper utgör ett hot mot det amerikanska samhället och en önska att inspirera andra milisgrupper och  att ”väcka människor”. 

Planen ska ha varit att genomföra attentatet dagen efter det amerikanska presidentvalet. Datumet var satt eftersom gärningsmännen befarade att en attack innan valet skulle kunna gynnat presidentkandidaten Hilary Clinton.

”Vi kan inte låta Hillary komma tillbaka till vita huset”, ska Stein, som beskrivs som gruppen ledare, skrivit till en infiltratör. 

Beväpnad med automatvapen

Stein ska även ha berättat till en informatör att han hade tillgång till samma typ av sprängämnen som terroristen Timothy McVeigh använda vid bombdådet i Oklahoma city 1995 som kostade minst 168 personer livet. 

Enligt åtalat hade Stein även, beväpnad med pistol och automatvapen, bedrivit spaning mot ett för somalier populärt köpcenter. Han ska även kartlagt en moské och bilar som ägdes av muslimer. Stein har även diskuterat olika scenarion för en attack. Ideér han hade var att skjuta somaliska flyktingar, spränga lägenheter där somalier bodde och skjuta granater mot moskér och kyrkor som hjälper flyktingar.

”Den enda goda muslimen är en död muslim”

En informatör vittnar om att Stein sagt att ”Det enda sättet som kan få det är landet att ändra rikting är genom ett blodblad” och ”Den enda goda muslimen är en död muslim”, rapporterar The Guardian. 

Genom en husrannsakan hos Gavin Wright fann FBI att han pinnat tilltänkta mål på google maps och materiel för bombtillverkningen, vapen och en mängd ammunition. 

Den 27 juni tidsbestäms straffet och de tre männen riskerar livstidsfängelse.