Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

De österrikiska myndigheterna är fåordiga kring det senaste gripandet, men bekräftade på torsdagen för tidningen Austrian independent att gripandet skedde i helgen. De vill heller inte säga vad den gripne heter eller hur gammal han är. Bara att han omhändertogs på grund av sina kopplingar till sajten Alpen-Donau.

Sajten, som legat på en amerikansk server, har länge gäckat åklagare och polis i Österrike. Först efter en begäran om hjälp från amerikanska myndigheter kunde sajten stängas ner, bara för att återuppstå den 20 april i år.

Enligt Austrian independent har sajten fungerat som en nazistisk blogg sedan 2009. Där har nazister skrivit hatiska inlägg om etniska minoriteter, vänsterpolitiker och politiker.

Kampen mot sajten inleddes på allvar i slutet av oktober förra året då polis slog till mot 16 adresser, de flesta i huvudstaden Wien. Datorer, minneskort, mobiltelefoner, automatvapen, knivar och pistoler togs i beslag. Räden var den största som gjorts mot nazister i landet sen tidigt 1990-tal och gjordes inom ramen för landets avnazifieringslagar från 1947.

Den mest kände av de gripna personerna är Gottfried Küssel, en av ledarna för VAPO. VAPO står för Folkets lojala utomparlamentariska opposition och är ökänd för sina paramilitära övningar.

Ämnen i artikeln