Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Efter ett möte under onsdagen meddelade inrikesministern Manuel Valls att den franska regeringen valt att förbjuda två högerextrema organisationer, L'Oeuvre Française och den nära anknutna organisationen Jeunesses Nationaliste.

L'Oeuvre Française bildades redan 1968 och är känd för sin antisemitism och leds av Yvan Benedetti, tidigare aktiv i Front National. Organisationen var aktiva i de omfattande protesterna mot lagen om rätt till samkönade äktenskap och tvingade bland annat socialisten Erwann Binot, en av arkitekterna till lagförslaget att ställa in sina offentliga framträdanden efter att organisationen varit med och stört hennes möten.

Enligt inrikesministern Manuel Valls propagerar gruppen för en xenofobisk och antisemitisk ideologi. Gruppen har också enligt Valls uttryckt stöd för franska nazivänliga lydregimen under Nazitysklands ockupation av Frankrike under Andra världskriget.

Den andra organisationen som förbjuds är Jeunesses Nationaliste. Gruppen grundades 2011 och leds av Alexandre Gabriac, som uteslöts ur Front National sedan han fångats på bild när han gjorde Hitlerhälsning.

Gruppen förbjuds för att den enligt Manuel Valls organiserar sig som en privat milis med militärliknande träningsläger och för att gruppen propagerar för hat och våld och glorifierar Waffen SS.

Jeunesses Nationalistes ledare Alexande Gabriac twittrade på onsdagen, som svar på regeringens beslut:

"Tron att man ska kunna stoppa vår övertygelse och våra framsteg genom att förbjuda oss är en fantasi. Framtiden är vår."

Beslutet att förbjuda de två organisationerna kommer i spåren av mordet på den franske 18-årige antifascisten Clement Meric den 6 juni i år. Meric dog efter att ha blivit misshandlad i samband med en våldsam sammandrabbning mellan högerextremister och antifascister vid en shoppinggata i Paris. I mitten av juli förbjuds tre organisationer vars medlemmar på olika sätt var iblandade i dödsmisshandeln.