Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Förra året noterade AfD (Alternativ för Tyskland) sina högsta siffror någonsin: i Sachsen-Anhalt fick partiet 24,3 procent, i Mecklenburg-Vorpommern 20,8 procent. Båda delstaterna ligger i forna DDR.

På söndag spår opinionsinstituten siffror runt 6,5 procent för AfD i Nordrhein-Westfalen, NRW. Det stämmer väl med resultaten i två tidigare delstatsval i år: i Saarland nådde partiet 6,2 procent och i Schleswig-Holstein 5,8 procent. Två små delstater där framför allt kristdemokraterna CDU gick starkt framåt, ett tecken på att partiet lyckats locka tveksamma AfD-väljare som tröttnat på sitt partis aggressiva invandrarfientliga politik.

Söndagens val i NRW blir en värdemätare på tillståndet inom AfD efter partiets stormiga partidagar i Kiel tidigare i vår där motsättningarna i partitoppen kom i öppen dager.

Kiel blev rena katastrofen för den äregiriga och kontroversiella partiordföranden Frauke Petry som blev rejält vingklippt av sina närmaste män i partitoppen.

Petry, som trots allt valt att sitta kvar som partiordförande men som inte kommer att leda partiet inför Förbundsdagsvalet i höst, hade försökt att tona ner partiets värsta grovheter för att om möjligt locka över borgerliga väljare från CDU,. Men hon stoppades under förnedrande former och tvingades lämna partidagarna med svansen mellan benen.

I NRW är hennes man Marcus Pretzell partiordförande och han har stått i spetsen för en ovanligt smutsig valkampanj där nätet fyllts med grova påhopp på ledande politiker i Berlin, med hets mot invandrare och muslimer. Bland annat har ett bildcollage väckt starka känslor där man ersatt Görings ansikte från Nürnbergsrättegångarna med Angela Merkels.

NRW blir den tolfte delstaten där AfD av allt att döma tar plats i det lokala parlamentet. Mycket talar för att partiet dessutom klarar spärren den 24 september till Förbundsdagen även om inget annat parti förklarat sig villigt att samarbeta med AfD.