Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det läckta 45-sidiga idémanifestet med titeln "Modet att ta ansvar" innehåller partiets mest anti-muslimska förslag hittills. Dokumentet är framtaget av lokalavdelningen i Bayern som ett led i arbetet att mejsla fram ett partiprogram till kongressen i slutet av april, skriver Deutsche Welle.

I dokumentet föreslås att "byggande och drift" av moskéer i Tyskland ska förbjudas. Eftersom förslaget sannolikt står i konflikt med den tyska grundlagen föreslås inskränkningar i religionsfriheten. Enligt dokumentet hade de tyska grundlagsstiftarna inte räknat med religionsfriheten skulle komma att utnyttjas av religioner som "uppmanar till brottslighet" och syftar till att "ta över världen".

Adf:s ordförande i Bayern, Petr Bystron, menar att han inte står bakom förslaget, men erkänner att han känner till det. Enligt honom är dokumentet författat av personer kopplade till en mer extrem falang av partiet.

I linje med partiprogrammet

Även om de högsta partiföreträdarna inte står bakom ett förbud av moskéer så ligger förslaget i linje med den officiella partilinjen som slår fast att "Islam hör inte hemma i Tyskland". Adf har även vid ett flertal tillfällen motsatt sig nya moskébyggen samt uttalat skarp kritik mot minareter. "Adf avvisar uppförande av minareter, vilket är en symbol för muslimsk dominans", som det står i det officiella utkastet till partiprogram. Enligt utkastet står minareter och böneutrop "i konflikt med tolerant samexistens mellan religioner".

Adf, som bildades så sent som 2013, har gått kraftigt framåt i opinionen i Tyskland och har etablerat sig i 8 av Tysklands 16 delstater. Partiet blev den stora segraren i de tre delstatsval som nyligen hölls i Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz och Sachsen-Anhalt. I den senare fick partiet hela 24 procent av rösterna, endast slagna med några procent av kristdemokratiska CDU.

Adf är ett typiskt högerpopulistiskt parti som domineras av främlingsfientlighet. Partiledaren Frauke Petry föreslog i vintras att den tyska militären borde få skjuta flyktingar som korsar gränsen från Österrike, även om de var kvinnor och barn.