Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I de åtta männens chattkonversationer framträder vad åklagaren menar är planer på flera väpnade attacker, rapporterar Der Spiegel

En av männen skriver på appen Telegram, i deras gemensamma chattgrupp ”planering för revolutionen”, att terrorgruppen NSU som dödade tio människor i Tyskland kommer att se ut som en ”grupp dagisbarn” i jämförelse.

Under sensommaren och hösten förra året var det oroligt i Chemnitz i östra Tyskland. Högerextrema och rasistiska demonstrationer, liksom motdemonstrationer, avlöste varandra. Kravallerna bröt ut i augusti 2018 efter att en tysk man knivhuggits till döds av en syrisk asylsökande, som senare dömdes för mord.

Det var den händelsen som ska ha fått den utpekade ledaren, en 32-årig man, att bilda gruppen ”Revolution Chemnitz”.

Attackerade flyktingar

I september 2018 misstänks fem av männen tillsammans med andra nazister, ha gått till attack mot flyktingar med glasflaskor, knogjärn och elchockvapen. Sex flyktingar skadades, bland annat en man som fick en glasflaska i huvudet, rapporterar tyska medier. 

Attacken menar åklagaren var ett första test som förberedelse för framtida terrordåd. Men den 1 oktober och veckorna efter gjorde polisen flera tillslag. Männen greps och i de beslagtagna mobiltelefonerna rullades historien sedan upp.

Den 32-årige ledaren ska ha planerat en väpnad attack mot politiker och flyktingar på Tysklands självständighetsdag den 3 oktober 2018 i Berlin. Syftet var attackerna skulle leda till våldsamma kravaller i landet och i slutändan en revolution, hävdar åklagaren.

Välkända av polisen

Det är oklart hur pass stort hot gruppen var. Polisen hittade inga vapen när männen greps, men flera medlemmar i gruppen, inklusive ledare, har haft kontakt med minst två vapenförsäljare, rapporterar Die Zeit. De åtta åtalade har hundratals domar i sina belastningsregister, däribland våldsbrott och medlemskap i olagliga nazistiska organisationer. Några av männen har haft kontakt med andra våldsamma högerextremister.

Männen har hållit sig tysta under rättegången, förutom ledaren som via sin advokat lät hälsa att rättegången är ”politiskt motiverad”.

Rättegången väntas pågå till ända fram till tidigast april 2020.