Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i augusti som advokaten Seda Basay-Yildiz tog emot hoten på sin fax.

”Din smutsiga turkiska sugga. Du kommer inte tillåtas att förstöra Tyskland. Du borde dra åt helvete medan du fortfarande är vid livet", stod det i meddelandet, som fortsatte:

”Som hämnd kommer vi att mörda din dotter”.

I faxet namngavs advokatens två år gamla dotter, och deras adress skrevs ut. Uppgifter som inte var offentliga, rapporterar Deutsche Welle.

Hotet signerades med NSU 2.0, vilket anspelar på terrorcellen Underjordiska nationalsocialister, NSU, som under en period av flera år dödade nio personer med utländsk härkomst, varav många med turkisk påbrå. Terrorcellen, som upptäcktes 2011, mördade även en polis och genomförde flera bombdåd.

Basay-Yildiz har tidigare företrätt offer för NSU och har även företrätt personer som anklagats för radikalislamistisk terrorism. Uppmärksamheten kring hennes person har tidigare lett till att hon utsatts för hot, men det här hotet, som innefattade information som inte finns offentligt, stack ut. 

Hoten kopplas till poliser

Under utredningen av hotet upptäcktes att en polisdator, utan förklaring, använts för att kolla upp advokatens personuppgifter. Det visade sig också att fem poliser delat nazistiska budskap och bilder i en chatt-grupp. Den oberoende polismyndigheten LKA, som utreder poliserna, säger att det är möjligt att detta kan bli ett fall ”av ännu större dimensioner”. 

Samtidigt är Seda Basay-Yildiz kritisk till att hon inte fått information om att poliser kan vara involverade i hoten mot henne. Hon fick ta del av uppgifterna först efter tyska mediers avslöjande. 

Ämnen i artikeln