Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Det här är ett misslyckande av myndigheterna som saknar motstycke i historien", sade socialdemokraten Sebastian Edathy, ordförande för den parlamentariskt tillsatta kommittén, rapporterar Deutsche Welle.

I rapporten föreslås 47 reformer för att säkerställa att polis och underrättelsetjänster inte gör om samma misstag som i utredningen av NSU igen.

Kommitténs uppdrag var att granska polisens och säkerhetspolisens utredning av morden på nio personer med utländsk påbrå och en polis. Morden begicks mellan 2000 och 2007. Först 2011 kunde rättsväsendet koppla morden till den nazistiska miljön. Då hade två medlemmar i den nazistiska terrororganisationen Underjordiska nationalsocialister hittats döda och polisen fann bevis i form av vapen och en egenproducerad film där organisationen tar på sig morden och ett sprängdåd i Köln 2004

Den enda kända levande medlemmen i NSU greps kort efter efter att hon tänt på sin lägenhet för att förstöra bevis.

Kommitténs utredning visar att ansvariga myndigheter inte följt upp ledtrådar, som till exempel iakttagelser av nazister. Myndigheterna arbetade under felaktiga antaganden. De arbetade utifrån teorin att det handlade om organiserad brottslighet och anhöriga till offren blev ofta misstänkta. En anledning till det konstaterar utredning beror på fördomar inom myndigheterna. Kommittén vill ha bättre kvalitet på utbildning hos de lokala säkerhetsorganisationer och att fler personer från minoriteter anställs.

– Turkar mördar turkar. Det verkar ha varit mentaliteten, sa Edathy.

– Jag tror inte det handlar om institutionell rasism, men vi har rasister som arbetar inom säkerhetstjänstens olika myndigheter, fortsatte han, rapporterar New York Times.

Sebastian Edathy menar dock att det inte finns något som visar att rättsväsendet medvetet ignorerat fakta som pekat mot att morden begåtts av högerextremister.

Kristdemokraten Clemens Binninger som ingår i kommittén menar att säkerhetstjänsterna åtminstone borde kunna ha kopplat bomben i Köln till högerextremism.

– En bomb exploderade i ett område där nästan bara människor som tillhör etniska minoriteter bor och arbetar och där bara invandrare var måltavla för brottet. Trots det så utredde inte myndigheter om högerextremister kunnat ligga bakom utan fokuserade bara på organiserad brottslighet, sa hon, rapporterar New York Times.

Andra anledningar till myndigheternas misslyckande är bristande samarbete mellan olika underrättelsetjänster. Information lämnades inte ut av konkurrensskäl och på grund av inbördes tävlan.

Den misslyckade utredningen har lett till att högt uppsatta tjänstemän avgått. Bland annat chefen för det tyska författningsskyddet Heinz Fromm. Det efter att det avslöjats att underrättelsetjänsten förstört dokument som kunnat innehålla bevismaterial.