Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Fem personer har kunnat vittna för polisen om sina iaktagelser av misshandeln. Enligt vittnesuppgifterna ska 32-åringen ha överfallits på Sommargatan. Han höggs bland annat i ryggen, ansiktet och över halsen.

Mindre än en månad efter mordförsöket på 32-åringen deltog 15-åringen i ännu en grov misshandel. Denna gången tillsammans med en 17-åring. Även denna gång betecknas misshandeln som grov av åklagaren eftersom våldet var kraftigt och bestod av sparkar och slag som riktats mot huvudet.

15-åringen åtalas även för ett tredje brott. Han ska i juli ha gett sig på en kvinnlig polis för att frita en kompis. Två andra poliser ingrep mot 15-åringen som då gjorde våldsamt motstånd. Brottsrubriceringen i detta fallet är våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Ytterligare en person åtalas för delaktighet i händelserna kring den 19 och 20 september då 32-åringen misshandlades grovt. En 17-åring åtalas av åklagarkammaren i Karlstad. Enligt åklagaren ska denna person tagit hand om kniven som använts. Kniven ska han sedan ha slängt i Vänern påföljande dag. Han åtalas därför för skyddande av brottsling.

Kända nazister

Tre av de nu fyra åtalade männen är sedan tidigare kända från vit makt-miljön i Karlstad. 15-åringen som åtalas för de flesta av brotten är nazist men inte ansluten till någon speciell gruppering. Den andra som var delaktig i mordförsöket är aktiv i Nationell Ungdom. Två dagar efter mordförsöket beskrevs de två som kamrater av organisationen. Enligt Svenska Motståndsrörelsen/Nationell Ungdom ska de bara ha "försvarat sig." På sin hemsida skrev de den 22 september.

"En 16-årig NU-aktivist, samt en kamrat till denne har anhållits misstänkta för att ha knivskurit en 32-årig knarkare i Karlstad. Enligt uppgift har två personer blivit attackerade av knarkaren i Kronoparken under natten till lördag. De har då försvarat sig med kniv."

Svenska Motståndsrörelsens beskrivning av förloppet får inte stöd av några uppgifter i utredningen enligt Kammaråklagare Christine Andersson.

- Det finns inget som tyder på att offret ska ha drogproblem. Det finns inte heller något som skulle tala för att offret i själva verket skulle vara den som gick till attack mot de två som nu åtalats, säger Christine Andersson till Expo.

- Inte vid något tillfälle under utredningens gång så har det varit aktuellt för någon berörd part att åberopa nödvärnsrätten, säger Christine Andersson.

Det har förekommit ordväxling mellan offret och gärningsmännen innan misshandeln påbörjades. Samtalet ska ha kretsat kring nazism.

En tredje person som deltog i den grova misshandeln som begicks en knapp månad efter mordförsöket är även han en känd nazist. Han ska precis som 15-åringen inte tillhöra någon speciell organisation.

Ämnen i artikeln