Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Patrik Markström, 52, dömdes i juni av Eskilstuna tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för att han i egenskap av administratör låtit kommentarer som utgör hets mot folkgrupp vara kvar i Facebook-gruppen ”Stå upp för Sverige”. Gruppen har över 162 000 medlemmar.

Markström åtalades för brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor, den så kallade ”BBS-lagen”, gällande sju kommentarer som gjorts i gruppen. Domen var unik då lagen endast prövats en gång tidigare och då ledde till en friande dom i Högsta domstolen.

Expo har tidigare granskat hatet på nätet och kunde då visa att ”Stå upp för Sverige” var den Facebookgrupp där det flest gånger publicerats kommentarer som fällts för hets mot folkgrupp.

Domen överklagas

Via sin försvarare har Markström lämnat in en överklagan mot tingsrättens dom. Försvaret menar att Markström i första hand borde frias helt, i andra hand få ett mildare straff.

Markström dömdes mot sitt nekande och menade att han omöjligen kan ha kontroll över allt som skrivs i gruppen och säger sig inte ha sett de aktuella kommentarerna, samt att han försökt vidta åtgärder för att undvika rasism i gruppen.

Även åklagaren överklagar domen. Enligt överklagan så ses tingsrättsdomen i sig som välgrundad, men åklagaren menar att straffvärdet för den samlade brottsligheten borde ha varit högre. Åklagaren skriver i sin överklagan att Markström borde dömas till en strängare påföljd.    

Hovrätten har ännu inte beslutat om prövningstillstånd.

Ämnen i artikeln