Facebook-administratör dömd i unik dom | Expo.se

Annons

Facebook-administratör dömd i unik dom

Publicerad 2019-06-25 12:35

Administratören för Facebook-gruppen ”Stå upp för Sverige” döms för att inte ha tagit bort kommentarer som utgör hets mot folkgrupp. Domen är unik då det är andra gången lagen prövas.

Patrik Markström döms av Eskilstuna tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för att han låtit kommentarer som utgör hets mot folkgrupp vara kvar i Facebook-gruppen ”Stå upp för Sverige”. Gruppen har över 162 000 medlemmar.

Patrik Markström åtalas för brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor, den så kallade ”BBS-lagen”, gällande sju kommentarer som gjorts i gruppen. Domen är unik ur ansvarssynpunkt då lagen, enligt Sveriges radio, endast prövats en gång tidigare och då ledde till en friande dom i Högsta domstolen.

Markström döms mot sitt nekande och menar att han omöjligen kan ha kontroll över på allt som skrivs i gruppen och menar att han inte sett de aktuella kommentarerna.

Tingsrätten framhåller dock att han dels fått information om vissa kommentarer och i de andra fallen själv varit inne och kommenterat och därmed också måste ha läst de aktuella kommentarerna.

Mycket hets i gruppen

Expo har tidigare granskat hatet på nätet och kunde då visa att Stå upp för Sverige var den grupp där det flest gånger publicerats kommentarer som fällts för hets mot folkgrupp.

Gruppen hette tidigare Stå upp för Peter Springare och startade i början av 2017 som ett stödinitiativ för den kontroversiella polisen. Den som startade gruppen och fortfarande driver den är Patrik Markström.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons