Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Facebookgruppen "Vi som inte vill festa med invandrare" som registrerades 2012 skriver i sin presentation:

"Detta är en sida för oss som har tröttnat på alla invandrare som stör och saboterar på krogen och hemmafester. Vi har insett att det är trevligare att gå på krogen eller på fest där det bara är européer."

Facebookgruppens administratörer länkar till propaganda från nazistiska Svenskarnas parti och gör reklam för partiets event. I gruppen uppmanas även till våld mot invandrare:

"Skulle en invandrare trasha er sommar så kan vi admin rekommendera att ni talar det enda språk bråkiga invandrare förstår. En redig svensk knogmacka!", skriver gruppens administratörer i en nyligen upplagd statusuppdatering.

Gruppen länkar också till rasistiska sånger och skriver "trevlig invandrarfri helg".

Många har reagerat mot hatgruppen och enligt uppgifter ska ett tiotal användare anmält sajten till Facebook. Expo Idag har tagit del av en anmälares korrespondens med Facebook i Sverige, som menar att gruppen inte bryter mot sajtens "gemenskapsregler".

"Vi har granskat din anmälan av Vi som inte vill festa med invandrare.
Tack för att du tagit dig tid till att rapportera något som du anser bryta mot våra gemenskapsregler. Det är sådana här insatser som gör att Facebook kan fortsätta att vara en säker och välkomnande miljö. Vi har granskat sidan som du anmält på grund av hatiskt innehåll eller hatiska symboler och har bedömt att den inte bryter mot våra gemenskapsregler.", skriver Facebook som svar på anmälan.

Anmälaren nöjde sig inte med det första svaret från Facebook och skickade även över en mängd bilder från Facebookgsruppen för visa på rasismen. Trots bilderna har inte Facebook vidtagit några åtgärder. Inte heller ger företaget någon motivering till sitt beslut utan skriver att de inte har "möjlighet att besvara enskilda meddelanden".

Facebook har tidigare kritiserats för att inte stoppa rasism som sprids via det sociala mediet. Online Hate Prevention Institute i Australien som kartlagt islamofobi och antisemitism på Facebook, skriver i sina rapporter att Facebook inte gör tillräckligt för att stoppa rasismen. Organisationen rekommenderar bland annat företaget att utbilda sin personal i att upptäcka och agera mot rasism.

Expo Idag har sökt Facebooks PR-ansvarige i Sverige för en kommentar.