Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sedan dess har det börjat gnissla ordentligt i maskineriet i det europeiska samarbetet och SD har fått allt svårare att förklara varför de ingår i samma organisation som etniska krigare i Serbien, ungerska antisemiter och slovakiska rasister. Mediagranskningen av partiets internationella nätverk har varit allt annat är fördelaktig för SD, och sedan i våras gör SD allt för att tona ned kopplingarna till Euro-Nat.

Under det gångna året har SD städat sin internetsida flera gånger. En första utgallring av länkar till alltför rasistiska partier skedde redan i november ifjol. Därefter har den ena »olämpliga« länken efter den andra plockats bort.

Splittringen inom franska Front National mellan Le Pen och hans andreman Bruno Megret bidrog till kaoset. För SD följde en svår period av att undvika att ta ställning mellan fraktionerna till dess att det framstod klarare vilken grupp som skulle avgå med segern. SD står ideologiskt närmare Megret, medan Le Pen är den som kontrollerar partikassan.

Under sommaren har förklaringarna blivit mer esoteriska då SD inte bara förnekat medlemsskap i Euro-Nat utan också hävdat att Euro-Nat, som de gjort så mycket reklam för på sin hemsida, »inte existerar«.

För några veckor sedan kom upplösningen, då SD helt sonika meddelade att partiet dragit sig ur Euro-Nat och inte längre vill förknippas med organisationen. SD meddelar också att de upplöst den nordiska motsvarigheten Nord-Nat. Istället ska Euro-Natkontakterna skötas av SD:s ungdomsförbund SDU.

Beslutet är förmodligen klokt. SD, som försöker framstå som en rumsren organisation, får problem med trovärdigheten då de försöker hitta en lämplig samarbetspartner utomlands.

Enligt vad Expo erfar hoppas SD nu istället satsa på samarbete med framgångsrike Jörg Haider och FPÖ i Österrike, som står utanför Euro-Nat. Lycka till.

© Expo 1999