Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Förra fredagen uteslöts riksdagsledamoten James Hirvisaari ur Sannfinländarna. Detta efter att en av hans gäster fotats när han gjorde en Hitlerhälsning på riksdagens läktare. På onsdagen meddelade Hirvisaari att han gått med i partiet Förändring 2011.

Partiet registrerades 2010, med ett namn som syftar till det finska riksdagsvalet 2011, det första valet som partiet ställde upp i. Hirvisaari är dock partiets enda riksdagsledamot, eftersom han blev invald till riksdagen som representant för Sannfinländarna och det nya partiet fick mindre än 0,3 procent av rösterna i förra valet.

Hirvisaari blev avstängd från Sannfinländarna i april 2012 under en tidsbegränsad period. Den gången hade han vägrat att säga upp sin dåvarande medarbetare Helena Eronen, efter att hon bloggat att invandrare borde ha ett speciellt märke på ärmarna, så att polisen skulle ha lättare att upptäcka dem.

Han har även varit i blåsväder flera gånger tidigare. Bland annat är Hirvisaari dömd för hets mot folkgrupp, han har jämfört homosexualitet med handikapp, hävdat att våldtäkter kan vara ett genetiskt särdrag i vissa kulturer och påstått att terrordåden i Oslo 2011 var en bieffekt av landets invandringspolitik.

Även Eronen har gått över till Förändringspartiet 2011 och ska dessutom ställa upp som partiets kandidat i Europaparlamentsvalet senare i vår. Förändringspartiet 2011s ordföranden tror att Hirvisaaris nya medlemskap är till fördel för partiet och ser ljust på framtiden:

– Visst är det ju en bra sak för ett litet parti, det öppnar dörren på glänt. En riksdagsledamot gör det lite lättare för oss i nästa val, säger hon till Hufvudstadsbladet.