Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Stig-Erik Werner valdes i senaste kommunvalet in som ersättare för Sverigedemokraterna i Tidaholm. Efter att han 2011 deltagit på en demonstration mot ett moskébygge i Göteborg uteslöts han ur partiet. Demonstrationen anordnades av Nationaldemokraterna och nazistiska Försvarskåren Sveriges självförsvar.

Werner uppger att han nu bedriver en tankesmedja tillsammans med flera "nationella". Han lyfter fram klassiska antisemitiska konspirationsteorier om en påstådd judisk makt. Werner menar att det är judarna som de senaste 2000 åren kontrollerat världsekonomin och som "hittat på pengarna" och kontroller medierna.

– De har tidskrifter som de sprider sin propaganda med. De förde fram personer av sina egna som rådgivare till kungen. Det var de första stegen. På detta sätt byggde de upp vad de kallar för demokrati. I och med det kan de genom sina medel få makt. Du vet vilka som uppfunnit TV:n och mobiltelefonerna? TV:n är väl bra på sitt sätt, men frågan är hur bra den är i förlängningen?

Stig-Erik Werner menar även att Förintelsen inte är bevisad. Han lyfter fram den kända förintelseförnekaren David Cole som en auktoritet. Cole har bland annat skrivit boken "Förintelsebluffen i Auschwitz". Werner påstår vidare att Winston Churchill "hittat på "Förintelsen", men säger senare att han inte själv är någon förnekare.

– Jag bara läser och efterforskar. Jag säger ingenting, bara det jag läst. Det är viktigt att man söker sanningen även om den är förbjuden.

Förutom att Werner tilltalas av Svenskarnas partis antisemitism, stöder han partiets samhällsvision. Werner menar, liksom partiet, att endast "genetiska svenskar" ska få inneha maktpositioner i samhället. Han motsätter sig även demokratin.

– Demokratin är farlig som den är idag. Landet kan hamna under främmande makt och ingen tar ansvar. Vi har även en arvsrätt. Jag som svensk har rätt till det här landet.

Om endast genetiska svenskar ska få ha makt är den oundvikliga frågan hur du ska göra med resten?

– Om man ska hårdra allting, och titta på min personliga dröm. Vad är det som hindrar de som är främmande här att skapa sina system att kunna lägga in sina ord och önskemål i maktens korridorer? Jag har ingen perfekt plan. Vi är inte där än. Vi är långt ifrån en slutgiltig lösning, säger Werner.

Även i Sverigedemokraterna ser Werner en antisemitisk konspiration.

– Jag kan säga att det finns ett inflytande från främmande håll som inte ska vara där. Folk utesluts för att verkställa deras agenda.

Werner uppger att han var med på den tiden Sverigedemokraterna grundades och innan dess i kampanjorganisationen Bevara Sverige Svenskt. Efter att Werner uteslöts ur Sverigedemokraterna inledde han samtal med Svenskarnas parti.

– Det kan leda till att jag går med. Vi har förhandlingar nu, men jag kan inte gå in på några detaljer, säger han.

Werner hävdar att det är kärleken till sitt folk som fört han till Svenskarnas parti. Han säger att man inte ska drivas av hat mot andra, utan av kärlek till sina egna.

Svenskarnas parti försöker aktivt värva missnöjda sverigedemokrater. Expo Idag har tidigare uppmärksammats att de skickat ut brev till uteslutna partimedlemmar. Efter att Sverigedemokraterna uteslöt tolv medlemmar i februari, publicerade Svenskarnas parti ett öppet brev med en invit om att ansluta sig till partiet. Expo Idag har även varit i kontakt med sverigedemokratiska kommunpolitiker som kontaktats av Svenskarnas parti.

Hittills har Svenskarnas parti lyckats locka över sittande kommunpolitiker i Hedemora och en i Mönsterås från Sverigedemokraterna. I Lidköping kom en företrädare för Svenskarnas parti in på Sverigedemokraternas mandat.