Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var när Jimmie Åkesson talade på rådhustorget i Gävle som han släppte delar av resultatet i partiets rapport. Sverigedemokraterna har sammanställt alla våldtäktsdomar under 2009 för att påvisa att personer från mellanöstern och Afrika är överrepresenterade som gärningsmän. I fredags kunde partiet avslöja att 75 procent av de dömda våldtäktsmännen i Gävle under 2009 kom från Mellanösterna och Afrika.

Nu får Sverigedemokraterna kritik för sitt utspel. Enligt en granskning från Gefle Dagblad handlar det till att börja med inte om 75 procent utan 60 procent. Totalt handlar det fem domar. Tre av de dömda var, enligt Gefle Dagblad, medborgare i andra länder. Roger Hedlund, ordförande för Sverigedemokraterna i Gävle, förklarar den felaktiga procentsatsen med att partiet bara utgått från fyra domar.

Hårdast kritik får partiet för det skrala underlaget. Det går inte dra de slutsatser som Sverigedemokraterna gör utifrån så få domar, menar Rolf Jonsson, statsvetare vid Högskolan i Gävle.
- Statistiker skulle skratta år det här. Det finns inga belägg för påståendet, det är rent ljug. Det är som att kalla det för 50 procent om två döms, säger han till Gefle Dagblad.

Enligt Rolf Jonsson behövs mellan 1000 och 1200 domar för att det ska gå att kunna dra några slutsatser. Att bryta ner statistiken till kommuner och län går inte, förklarar han.

Enligt Roger Hedlund ser inga problem att räkna som partiet gör.
- Nej, eftersom vi har gjort en nationell undersökning som visar att män med invandrarbakgrund är dominerade i den här brottsligheten, säger han till Gefle Dagblad.

Gefle Dagblad har begärt ut samtliga domar om våldtäkt 2009 från Gävle tingsrätt för att kontrolleras Sverigedemokraternas uppgifter. Sammanlagt handlade det om åtta domar, varav fem var fällande. I år har tingsrätten i Gävle meddelat åtta domar rörande våldtäkt. Fem av dem gällde våldtäkt mot barn där samtliga tilltalade var födda i Sverige med svenska namn. Gefle Dagblads granskning visar att en endast en av de tilltalade under året var medborgare i ett annat land. Ingen av dem kom från Mellanöstern.

Ämnen i artikeln