Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Han har sökt upp den unga kvinnan vid flera tillfällen i hennes bostad, på hennes arbetsplats, när hon varit på solariet och solat - samt via flera långa brev och ett otal telefonsamtal. Både behandlingsassistenten och personalen försökte få mannen att sluta upp med trakasserierna.
Men trakasserierna fortsatte.

Skräckslagen och livrädd
I förhör säger kvinnan att hon är ”skräckslagen och mycket livrädd” för fullmäktigekandidaten och vad han skulle kunna ta sig till.
Hon uppger också att han tvingades flytta från boendet eftersom han varit våldsam och hotfull mot personalen.

- Han sparkade på saker och ting, saboterade saker för att djävlas, säger den unga behandlingsassistenten till polisen.

Till slut tvingades den unga kvinnan sjukskriva sig från jobbet. Hon orkade inte mer.

Domen mot sverigedemokraten föll i april 2004. Han dömdes till dagsböter för ofredande och ska dessutom betala 7774 kronor i skadestånd till den unga kvinnan som tvingats byta telefonnummer och fått besöksförbud utfärdat mot honom.

Tingsrätten konstaterar i sin dom att sverigedemokraten gjort sig skyldig till ett ”hänsynslöst beteende” när han inte lämnat den unga kvinnan i fred, trots upprepade uppmaningar.

Ett visst spill får accepteras
Sverigedemokraten vill inte kommentera händelsen via telefon och ber att få återkomma med ett svar via e-mail. På frågan om han tror att väljarna kommer att ha förtroende för honom trots domen, skriver han:

”förhoppningsvis ja, då jag inte anser mig vara en brottsling längre”.

Han fortsätter:

”Jag stödjer det rättssystem vi har pga att det är nödvändigt att ha ett sådant, och att ett visst spill får man acceptera, för att man måste. Den gången var det jag som drog nitlotten, men jag har gått vidare nu”.

Angående brottet håller sverigedemokraten fortfarande fast vid att han ”fick otvetydiga signaler av henne under den tid vi träffades”.

Fotnot: Trots att sverigedemokraten i allt är en offentlig person som dessutom ställer upp val till den högsta beslutande församlingen i landets andra största stad, gör de speciella omständigheterna i detta fall att Expo väljer att anonymisera hans namn.

Mikael Ekman
Kajsa Lindohf

Ämnen i artikeln