Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var under hösten 1999 som Daniel Olsson skrev in sig i Nationalsocialistisk front (NSF). I maj 2000 förnyades hans medlemskap i partiet. Efter valet 2002 gick han med i Sverigedemokraterna där han har gjort kometkarriär. I dag är han vice ordförande för Sverigedemokratisk Ungdom syd och ordförande för Sverigedemokraterna i Hässleholm.

Daniel Olsson säger att han i dag ångrar att han gick med i NSF.
– Ja, jag vet inte vad jag ska säga. Det var en ungdomsgrej som jag tar starkt avstånd från i dag.

Om det dyker upp personer i partiet som var med i nazistiska grupper för fem-sex år sedan, vill du se dem som representanter för Sverigedemokraterna?

– Det är inte bra, det är det inte. Men det beror helt och hållet på. Om de tar de avstånd så ser jag inte det som ett problem för ofta är det ju ungdomsgrejer och sånt. Jag är ju ostraffad, men om man är dömd för våldsbrott så är det ju inte så jättebra.

Olssons historia inte känd hos hela partiledningen

Sedan valet 2002 har Sverigedemokraterna infört en så kallad vandelsförsäkran där de som vill kandidera i för partiet får meddela om de är dömda. På vandelsförsäkran 2002 skulle kandidaterna också notera om de tidigare hade varit aktiva i någon annan organisation. Partiet menade att de som tidigare varit aktiva i nazistiska organisationer var olämpliga som kandidater i valet.

Jonas Åkerlund är förvånad över uppgifterna om Daniel Olssons medlemskap i NSF.
– Jag förutsätter att han under de åren han har varit med i SD har övertygat medlemmarna där nere att han har lämnat nazismen bakom sig, säger Jonas Åkerlund.

Enligt Daniel Olssons är hans förflutna dock inte känt i hela partiledningen.
- Jag har berättat det för några. Men alla i partiledningen vet inte om det.

Föreslår flyktingstopp

Olsson menar att han snabbt insåg att NSF inte var något för honom och att det var hans kompis som betalade in medlemsavgiften i maj 2000.
Han har däremot varit kritisk till den svenska invandringspolitiken under lång tid, vilket var anledningen till att han gick med i Sverigedemokraterna

– Vi har tagit emot för många på för kort tid, vilket skapat massa problem. Så länge vi skär ner på skola, sjukvård och polis anser inte jag att vi har råd med invandringen i den här utsträckningen.

Så du föreslår ett flyktingstopp?

Så länge vi inte har löst problemen kan vi inte ta emot fler så i princip är jag i stort sett för ett flyktingstopp. I alla fall tills vi har löst problemen. Sen får vi se hur situationen ser ut.

Tradition av kriminalitet och nazism

Sverigedemokraterna gick till val för första gången i Hässleholm 1994. Deras lista på fem namn toppades av en kandidat som senare kom att bli central person inom Nationalsocialistisk front i Hässleholm.

Bland de andra kandidaterna fanns två personer som var dömda. Fjärde namnet på listan var bland annat dömd för misshandel, olaga hot, skadegörelse, våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman och stöld.

MIKAEL EKMAN, ALEXANDER BENGTSSON, DANIEL POOHL