Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Mattias Nilsson kandiderar för Sverigedemokraterna (SD) till kommunfullmäktige i Helsingborg där han även sitter i partiets styrelse. Han är också invald i Sverigedemokratisk Ungdoms distriktsstyrelse. I maj i år hyllades han på partitidningen SD-kurirens hemsida då han hade slagit rekord i antal utdelade flygblad på en dag.

”Mattias Nilsson är en förebild för oss alla och visar fler samma offervilja finns det inget som kan stoppa oss i september”, skrev SD-kuriren.

Skrev under upprop

Han är också en av de som nyligen skrev under ett internt upprop. En grupp partimedlemmar i Skåne kritiserade partiledningens agerande i samband med att det avslöjades att Hässleholmskandidaten Daniel Olsson tidigare varit medlem i Nationalsocialistisk Front (NSF).

Men vid sidan av sitt engagemang i Sverigedemokraterna umgås alltså Nilsson med ett antal kända nazister i Helsingborg. Nilsson är en del av den så kallade ”Svampligan”. I samma gäng återfinns bland annat en 22-årig vitmaktaktivist som så sent som förra året var vice ordförande i Nationaldemokratisk Ungdoms syddistrikt, samt en 24-årig man som har koppling till flera högerextrema organisationer.

- Jag har ingen som helst kommentar, säger Mattias Nilsson till Expo.se

"Löjligt", enligt SDU-ordföranden

Sverigedemokratisk Ungdoms ordförande, Martin Kinnunen, säger att han inte känner till att Nilsson umgås med nazister.

- Jag känner inte till det och jag tycker den här artikeln som du håller på med är löjlig, säger Martin Kinnunen.

Men om en socialdemokrat eller moderat skulle umgås med nazister, tror du inte det skulle få konsekvenser?

- Eftersom jag inte känner till personerna han umgås med kan jag inte svara på det, säger Kinnunen.

Sprider vitmaktmusik på Internet

Nilsson har även publicerat en text av det nazistiska bandet Svensk Ungdom på Internet. Bandet har på senare år gjort sig ett namn i nazistkretsar och spelar på konserter arrangerade av den nazistiska organisationen Nordiska Förbundet. Deras album ges ut på det till förbundet kopplade företaget Nordiska Förlaget. Inte heller detta säger sig SDU-ordföranden ha någon vetskap om.

Ska jag återkomma om ett par dagar då du har undersökt saken?

- Det behöver du inte göra, säger Martin Kinnunen.

ALEXANDER BENGTSSON KAJSA LINDOHF