Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraternas framgångar är störst i Skåne. I Landskrona får partiet 22,3 procent vilket ger 12 mandat i fullmäktige. Detta gör att partiet kommer spela en central roll i den kommunala politiken. Likadant är det i Karlskrona, Sölvesborg, Kävlinge, Helsingborg och Malmö. I samtliga av dessa kommuner kommer SD att få ett betydligt större inflytande än tidigare. Partiet kommer även göra entré i flera landsting.

SD ser ut att ha klarat av konkurrensen från lokala högerpopulistiska partier. Skånepartiet går kraftigt bakåt och förlorar sina mandat i Malmö kommunfullmäktige. Även Sveriges pensionärers intresseparti backar på många håll där SD går framåt.

Ny politisk struktur
Sverigedemokraternas framgång kommer trots att partiet inte lyckats med någonting i sitt kommunpolitiska arbete under föregående mandatperiod. SD har i stället valt att gå utanför parlamenten. Att fika med pensionärer på äldreboenden, dela flygblad i bostadsområden och spela på lokala motsättningar i samhället har varit prioriterat framför att sätta sig in i det kommunalpolitiska arbetet.

I de kommuner där Sverigedemokraterna har ökat kraftigt kommer situationen att förändras. Nu måste SD – för sitt eget existensberättigandes skull – börja bedriva sin rasistiska politik i kommunfullmäktige. Det kommer att bli bråda dagar för de etablerade partierna. I de flesta kommuner har företrädare från riksdagspartierna deklarerat att de inte tänker samarbeta med SD. Nu är det upp till bevis. Samarbete över blockgränserna eller samarbete med ett rasistiskt parti?

ALEXANDER BENGTSSON