Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Händelsen utspelades på en pendeltågstation för cirka ett och ett halvt år sedan. Kandidaten och hennes kompis kom till stationen där offret redan befann sig. När de två kamraterna upptäckte att tjejen var där gick de genast fram och började prata med henne.

De ansåg att offret hade viss anknytning till mordet på James Waite något som tjejen hela tiden nekade till. De var aggressiva i både ord och handling och enligt ett vittne ska de skrikit att ”du var den som tog svartskallarna till Kärleksudden”.

James Waite knivskars till döds vid Kärleksudden i Stockholm 11 september 2004. Händelsen manifesterades kort efter Waites död i den så kallade Sollentunamarschen som organiserades av flera svenska nazistgrupper.

Trycktes upp mot en vägg
Kandidaten och hennes kamrat tryckte upp offret mot en vägg, drog henne i håret och slog henne upprepade gånger.

I tingsrätten dömdes Nationaldemokraten till vård inom socialtjänsten för ofredande. Hennes kamrat dömdes för misshandel till dagsböter. Dessutom ålades de båda att betala skadestånd till offret om 7000 kronor.

När expo.se ringer upp partiets presstalesman Markus Andersson säger han sig inte veta något om kandidaten och hennes förflutna. Han hänvisar istället till Partik Forsén som är partisamordnare i Stockholm. Men Patrik Forsén vill inte låta sig intervjuas av expo.se.

Kandidaten har inte gått att nå för en kommentar.

KAJSA LINDOHF

Ämnen i artikeln