Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Bara 14 personer" arresterades för fylleri eller störande uppträdande, konstaterade polischefen i Preston, där tusen personer deltog i EDL:s demonstration som möttes av 150 antifascistiska motdemonstranter. I Nuneaton nära Coventry Police greps fyra män för olika slag av våld och störande av ordningen. En 17-åring greps för knivinnehav.

Ett stort hot
En polistalesman tackar för samhällets stöd i samband med polisinsatsen. Men enligt Hope not Hate var läget betydligt värre än vad polisrapporterna antyder, det regnade flaskor, tegelstenar, rökbomber och smällare över både polis och lokalbefolkning på båda platserna. Flera personer fick huvudskador.
– EDL är det enskilt största hotet mot den sociala sammanhållningen i Storbritannien, säger Nick Lowles från Hope not Hate i ett uttalande. Det är oacceptabelt att ansvariga myndigheter vägrar att ta hoten på allvar, eftersom de kan leda till mer allvarligt våld.

Organisationen ska nu skicka informationsmaterial om EDL till samtliga parlamentsledamöter, polismyndigheter och kommunstyrelser i Storbritannien.