Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Bara timmar efter att den socialistiska majoriteten i nationalförsamlingen röstade igenom förslaget om att legalisera samkönade äktenskap började projektilerna flyga på Paris gator. Demonstranterna kastade flaskor, burkar och järnrör på polisen, som svarade med tårgas, skriver france24.com. Hundratals demonstranter har arresterats de senaste dagarna.

– Vi är här för att försvara familjen och dess värderingar. Barn behöver en mor och en far, sade Claire Baron, 41, en av demonstranterna, till france24.com.

– Om vissa tror att det är över, ska vi visa dem att de har fel. Jag ber högtidligen presidenten att kalla till en folkomröstning. Den här lagen är inte legitim, sa komikern Virginie Tellene, en profilerad motståndare till lagen, till the Gay Star. Tellene, mer känd under artistnamnet Frigide Barjot, var samtidigt noga med att fördöma de senaste dagarnas våldsamheter och homofoba incidenter.

Legaliseringen av samkönade äktenskap är den största sociala förändringen i Frankrike sedan landet avskaffade dödsstraffet 1981. Även om demonstrationerna mot lagen har pågått under flera månaders tid har protesterna de senaste veckorna blivit allt mer våldsamma och tagit sig allt mer homofoba uttryck. Organisationen SOS homophobie, som ägnat de senaste 20 åren åt att bevaka frågan i Frankrike, menar att den senaste tidens skarpa ökning av homofoba incidenter saknar motstycke. Bland incidenterna märks attacker mot olika gaybarer. I förra veckan stormade skinnskallar på en bar i Lille och skrek att de skulle "slå ner bögar". Flera personer skadades. Samma kväll attackerades en bar i Bordeaux av maskerade och beväpnade män.

Våldet märks också på andra håll. Parlamentariker som sagt sig stödja lagförslaget har fått motta dödshot och talmannen i nationalförsamlingen, Claude Bartelone, fick på måndagen ett kuvert fyllt med krut skickat till sig.

Franska myndigheter har varnat för att högerextrema grupper är inblandade i de våldsamma protesterna. Säkerheten höjdes inför en demonstration på söndagen, när inrikesminstern varnade för att ett hundratal personer med högerextrema kopplingar skulle komma att störa demonstrationerna, skriver the Guardian. Demonstrationen blev också mycket våldsam och flera personer greps. Det är dock oklart om dessa personer är kopplade till högerextrema organisationer.

Även om lagen om samkönade äktenskap godkändes av nationalförsamlingen måste den ännu formellt godkännas av president Francois Hollande innan den träder i kraft. Legaliseringen av samkönade äktenskap var en valfråga för Hollande, som lovade att genomföra förändringen under sitt första år som president.

De senaste månadernas debatt har blottlagt en djup klyfta i det franska samhället, som är delat mellan det traditionellt katolska och mer progressiva krafter. Färska attitydsundersökningar visar att en majoritet, 53 – 58 procent, av fransmännen stöder lagen, trots den uppmärksamhet som frågan fått de senaste veckorna. Och även om motståndarna till lagen har varit högljuddast och flest till antalet har även människor samlats på Paris gator för att stödja förslaget.

– Till slut har alla samma rättigheter. Det här är stort!, utbrast Sylvain Rouzel, 39, en av stöddemonstranterna.

Frankrike är det 14:e landet i världen att legalisera samkönade äktenskap. Sedan 1999 har det varit lagligt för homosexuella att ingå partnerskap i landet.