Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Demonstrationen blev tidvis stökig, inte minst utanför den grekiska ambassaden på Kommendörsgatan dit SMR styrt stegen för att hylla sina nazistiska kamrater i grekiska Gyllene gryning.

Flera hundra motdemonstranter i alla åldrar hade på eftermiddagen samlats runt Karlaplan i väntan på SMR som skrapat ihop ett 80-tal svartklädda anhängare, utrustade med fanor och sköldar. Deras entré i parken möttes av taktfasta talkörer och av ett stort uppbåd poliser, även till häst. Med tända facklor fick demonstranterna så småningom fortsätta längs Karlavägen där butiksägare snabbt fällde ner galler för skyltfönstren. Knallskott, ägg, stenar och bengaler kastades mot nazisterna och i hörnet Karlavägen/Nybrogatan yrde flaskor och facklor genom luften. En flicka skadades av en flaska i huvudet och fick åka ambulans från området. Även en SMR-demonstrant ska ha skadats av ett flygande föremål.

Utanför den grekiska ambassaden på Kommendörsgatan höll SMR-ledningen ett tal för att hylla nazisterna i Gyllene gryning. Men när demonstranterna skulle lämna gatan uppstod slagsmål med motdemonstranter och polisen tappade för ett kort tillfälle greppet om demonstrationen.

Förföljda av motdemonstranter fördes de svartklädda nazisterna långsamt uppför Grev Turegatan mot tunnelbanestationen Stadion där de under polisbevakning kunde försvinna en dryg timme innan demonstrationstillståndet gick ut.

Många boende längs demonstrationsvägen på Östermalm uttryckte sin spontana avsky över lördagens manifestation och undrade hur nazisterna fått tillstånd att demonstrera just på 75-årsdagen av Kristalnatten i Hitlertyskland.

Ämnen i artikeln