Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det konservativa och nationalistiska partiet Alliansen för rumänsk enhet (AUR) var fram till söndagens parlamentsvalval ett relativt okänt parti. Det bildades så sent som förra hösten.

Men partiet, som uppger sig stå för "familj, nation, tro och frihet", fick ett väljarstöd på närmare nio procent och blev landets fjärde största parti. AUR tog sig därmed med marginal in i parlamentet, som har en femprocentsspärr.

”Rumänerna är trötta på stöld, lögner och brist på koppling till nationella värden”, kommenterade partigrundaren George Simion valresultatet i ett tal i Bukarest på söndagskvällen, rapporterar Euronews.

Medgrundaren Claudiu Tarziu sa i sitt tal att resultatet ska ses som att "en konservativ revolution har börjat".

Valdeltagandet var samtidigt historiskt lågt. Drygt 30 procent av väljarna valde att rösta. Det förklaras av en ”apati” inom väljarkåren mot det politiska etablissemanget, men även som en konsekvens av att folk oroas över coronapandemin.

Riktad onlinekampanj

AUR vann även oväntat stort stöd bland rumäner som lever i andra länder och blev första val i Italien och andra i både Frankrike och Spanien.

AUR, som under valrörelsen drev en strategiskt riktad onlinekampanj, har profilerat sig som ett antivaccin och anti-restriktions parti. Partiet har täta band till den ortodoxa kyrkan och stöttat den för att kunna hålla religiösa ceremonier under pandemin.

En annan fråga som partiet profilerat sig i är motståndet mot äktenskap av samma kön. Claudiu Tarziu har tidigare krävt en folkomröstning i frågan i ett försök att få till ett förbud mot samkönade äktenskap.

Det tidigare styrande center-höger partiet PNL fick ett stöd på cirka 25 procent och fick se sig slaget av det socialdemokratiska partiet som vann ett stöd på ungefär 30 procent. Förhandlingar för att bilda en ny regering pågår.