Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Front National och Marine Le Pens väljarstöd i presidentvalet har skapat ett stort eko över hela Europa. Partiet fick nästan 18 procent. Alla är dock inte överens om att det skulle vara en oväntat framgång för partiet.

Den 22 maj hölls den första omgången av det franska presidentvalet. Marine Le Pen skapade stora rubriker med sitt rekordstora stöd på 17,9 procent. En genomgång som brittiska The Guardian gjort visar dock att det kanske inte var en så stor överraskning som många vill göra gällande.

Alla opinionsundersökningar inför valet gav Le Pen över 15 procent. Vissa gav henne till och med över 20 procent, så resultatet kan i ljuset av det ses som högst väntat, skriver The Guardian.

Man skriver också att resultatet faktiskt inte behöver ses som en så stor framgång, som många medier påstått. 2002 fick Jean-Marie Le Pen visserligen bara 16,86 procent i den första rundan. Men vad många inte tar upp är att presidentkandidaten Bruno Mégret i samma val fick 2,34 procent. Mégret var tidigare Jean-Marie Le Pens högra hand, men valde inför valet att ställa upp själv med det högerextrema partiet Nationella republikanska rörelsen. Mégrets röster utgjordes sannolikt av personer som annars skulle ha röstat på Le Pen. De båda kandidaterna fick tillsammans 19,22 procent. Nästan en och halv procent mer än Marine i årets val.

I artikeln på The Guardians hemsida menar man att årets och 2002 års presidentval inte varit uppseendeväckande lyckade för Front National. Det är istället 2007 års presidentval som ska ses som ett undantag. Då fick Jean-Marie Le Pen bara 10,44 procent av rösterna.

Anledningen till Le Pens dåliga siffror 2007 var att många av partiets väljare då lät sig lockas av Nicolas Sarkozy, det säger Jean-Yves Camus som är expert på högerextremism i Frankrike, i en intervju med Expo. Sarkozy lovade 2007 en ny restriktivare invandringspolitik och hårdare tag mot brottslingar. När samma väljare under den gångna mandatperioden känt sig svikna har de nu återvänt till Front National och Marine Le Pen.