Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En kort historieskrivning med några årtal: 1995, 1998, 1999 och 2003.

1995 grundades Stiftelsen Expo och det första numret av tidskriften Expo kom ut. Tidningen blev snabbt en nagel i ögat på rasistiska och antisemitiska grupper och utsattes inte oväntat för en omfattande hatkampanj.

De som grundade Expo var lärare, journalister och ungdomar som oroade sig för vit makt-musikens genombrott och ville göra något aktivt för att motverka en framväxande nazirörelse. Expo blev snabbt den viktigaste källan till information om extremhögern.

Ambitionen var god, men ekonomin var obefintlig och 1998 fanns inte längre möjligheter att driva tidningen Expo. Tidningen lades ned – till stor glädje bland rasistiska grupper och till saknad för gruppen trofasta prenumeranter.

Redan 1999 återkom dock tidningen Expo – nu i samarbete med Kurdo Baksis tidning Svartvitt, som garanterade Expos överlevnad inom sina egna pärmar.

Samarbetet med Svartvitt har fungerat utmärkt genom åren, men ingenting är permanent här i livet. Vid årsskiftet 2003 beslutade Kurdo att efter 15 års utgivning lägga ned Svartvitt. Jublet steg återigen blad de rasistiska grupperna, som därmed trodde att även Expo skulle försvinna.

Vi är glada att kunna göra dem besvikna. Expo är betydligt segare är så. Expo är tillbaka igen som egen tidning för första gången på fem år.

Idag är behovet av Expo faktiskt större än det var då tidningen lades ned 1998. Sedan dess har de rasistiska grupperna utvecklats. Sverigedemokraterna har växt från en handfull kommunala mandat i några enstaka fullmäktige till det största partiet utanför Sveriges riksdag och 50 mandat i 30 kommuner. Nya partier som Nationaldemokraterna har tillkommit. Nazistiska grupper som Nationalsocialistisk Front och Blood & Honour och andra fortsätter att vara verksamma runt om i landet. Deras propaganda på Internet har ökat dramatiskt. Islamofobi, homofobi och antisemitism är viktiga hörnstenar i deras verksamhet.

Expo kommer kort sagt att ha fullt upp under överskådlig framtid. Välkommen till nya Expo.