Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Det är med stor sorg och ledsnad vi mottagit beskedet och våra tankar går till Sten Anderssons anhöriga.
För Sverigedemokraterna inleddes veckan i sorg. På tisdagen bekräftade partiet att oppositionsrådet Sten Andersson avlidit, 67 år gammal.

Sten Andersson anslöt till Sverigedemokraterna 2002. Han var tidigare riksdagsledamot för Moderaterna, känd för sin kritik mot invandringen och sitt samröre med flyktingfientliga intressegrupper. Sten Anderssons övergång var en av de bidragande orsakerna till att Sverigedemokraterna gick framåt i valet 2002. Sedan dess har han varit partiet starke profil i Skåne och framför allt Malmö.

Rent politiskt lär hans bortgång inte påverka partiet nämnvärt. För Sverigedemokraterna ligger förlusten på det personliga planet.

VECKAN HAR OCKSÅ innehållit goda nyheter för partiet.
Enligt en Skopmätning som presenterades på onsdagen har Sverigedemokraterna ökat med 0,9 procentenheter till 4,9 procent. Enligt Novus mätning i augusti hamnar Sverigedemokraterna på 4,2 procent. Enligt DN/synovates mätning som presenterades under veckan hamnar Sverigedemokraterna 3,6 procent.

Trots de svårtolkade siffrorna är Sverigedemokraterna fyllda av självförtroende. Siktet är inställt på riksdagen. Samtidigt kan ett riksdagsinträde betyda stora problem för partiet. Efter förra valets framgångar fick partiet svårt att besätta alla kommunala mandat. Nu har Sverigedemokraterna bestämt sig för att samma sak inte ska hända igen.

I en granskning som presenterades på Expo.se på tisdagen visade det sig att partiet har svårt att nå sitt mål. Fortfarande är en tredjedel av landets kommuner utan SD-kandidater. I en femtedel av de kommuner där partiet ställer upp finns bara ett namn på valsedeln.

Partiets sätt att hantera situationen illustrerades tydligt i Lena Sundströms dokumentär "De kallar oss rasister", som sändes på TV4 på måndagen. Där reste en av partiets funktionärer till Gotland för att hjälpa till att bilda en lokalavdelning. De lokala sympatisörerna var mer intresserade av att prata om bygglov, vatten och el än invandring. För Sverigedemokraten var det inga problem, så länge de skrev upp sig som kandidater.

DET VAR UNDER förra veckan som valrörelsen drog igång på allvar. Valaffischerna klädde helt plötsligt räcken och stolpar. Valstugorna slog upp sina dörrar.

I Norrköping hade Sverigedemokraterna tidigare klagat på att partiet inte fått någon polisbevakning vid sin valstuga. Under förra veckan avslöjades att en av partiets kandidater blivit så upprörd att han hotat med att bränna ner de andra partiernas stugor. I ett brev till kommunens politiker förklarade han att om Sverigedemokraternas valstuga brändes ner skulle han personligen se till att alla partiernas stugor skulle möta samma öde.
- Han är inte välkommen att företräda partiet i framtiden, förklarade Markus Weichel, ordförande för Sverigedemokraterna i Norrköping

I Stockholm är det inte bara partier som har valstugor. Tidningen Expressen har ställt en stuga vid Sergels torg där politikerna ska utfrågas. Alla är välkomna, utom Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna. Enligt Expressens chefredaktör handlade det om att inte ge Sverigedemokraterna en plattform där de publicistiska reglerna är satt ur spel. På fredagen skrev han på sin blogg:

"Vi kommer i vår journalistik, precis som tidigare, att berätta om partiets politik och de får också fortsättningvis erbjuda oss debattartiklar som kommer att prövas publicistiskt på samma sätt som vi prövar andra utspel eller SD:s eventuella annonser. Men så går det inte riktigt till på Sergels torg om vi ger Jimmie Åkesson en mikrofon och låter honom ondgöra sig över 'svenskfientligheten'."

Sverigedemokraterna såg annorlunda på saken. På torsdagen ställde sig partifunktionärer vid Expressens valstuga och delade ut protestblad mot tidningens beslut
– Vi tycker inte att detta är särskilt demokratiskt och det sänker också Expressens trovärdighet när det gäller journalistiken, förklarade Louise Erixon, kandidat till i Gävle kommun, för Expo.se

Nu kommer inte väljarna behöva gå så långt för att få tag i Sverigedemokraternas material. Bredvid Expressens valstuga invigde partiet samma dag sin egen valstuga. Sverigedemokraternas första valstuga i Stockholm någonsin.

MEDAN EXPRESSEN sa nej till Sverigedemokraterna öppnade SVT:s Agenda dörren. Under söndagen mötte Jimmie Åkesson Gudrun Schyman i debatt om jämställdhet. I en intervju på Expo.se dagen innan debatten förklarade Gudrun Schyman
– Deras argumentationen, som har närmast fascistiska ideologiska toner, idén om ett folk, ett land, ett språk och en familjetyp – en stenhård norm – gör att vi ökar diskrimineringen i samhället. Det går fullständigt på tvärs mot tankar om respekt för alla människors lika värde och universella rättigheter.

I söndagens hetsiga debatt kritiserade hon Sverigedemokraternas tal om "våldtäktsvåg"
– Vi har inte många våldtäkter för att vi har stor invandring. Vi har en bra lagstiftning som gör att många anmäler att de blivit våldtagna,
Jimmie Åkesson kontrade:
– "Ni blundar för det importerade kvinnoförtrycket"

LÅNGT BORT från TV:s debattprogram finns Svenskarnas parti. Partiets valrörelse är begränsad till åtta kommuner. På torsdagen kunde Expo.se avslöja att åtta av partiets 13 kommunfullmäktigekandidater är dömda för brott. Samtidigt kunde Expo.se visa hur partiet medvetet satsar på små kommuner där partiet endast behöver locka några hundra röster. Senast i raden är den lilla kommunen Färgelanda i Dalsland där Björn Björkqvist, en av vit makt-rörelsens centralgestalter, kommer att kandidera.

Svenskarnas parti profilerar sig som de sanna motståndarna till mångkulturen och pekar ut Sverigedemokraterna som svikare. Kanske kan partiet utnyttja läget. I två av de kommuner där partiet ställer upp har Sverigedemokraterna inga kandidater över huvud taget. Där är Svenskarnas parti det enda invandringsfientliga alternativet för stunden.

Svenskarnas parti är ett marginaliserat parti. I strävan efter uppmärksamhet har partiet lanserat en kampanj till minne av mångkulturens offer. I Borås uppmanar partiet folk att besöka Anna Lindhs park för att, som partiet skriver i sitt flygblad, minnas de som "fallit offer för ickesvenskars våld". I flygbladet listar partiet personer som man menar har fallit offer för mångkulturen. Expo.se kunde i torsdags berätta att två av dem är de två polismän som mördades i Malexander 1999 – av nazister. Tre personer dömdes för morden. Två av dem hade en nära anknytning till Nationalsocialistisk Front, NSF. Det vill säga den organisation som 2008 bytte namn till Folkfronten och numera heter Svenskarnas parti.

KAMPANJEN HAR gått de flesta förbi. En som däremot fick uppmärksamhet under den gångna veckan var Henrik Emilsson, departementssekreterare hos Nyamko Sabuni. Det var Expressen som kunde avslöja att Emilsson, i ett blogginlägg från 30 september bland annat förklarar att "islam är som kommunism eller nazism. Det finns inga goda utövare – bara förvirrade eller onda.".

Blogginlägget väckte starka reaktioner. Nyamko Sabuni tog avstånd. Statsminister Fredrik Reinfeldt kallade det en orimlig jämförelse och menade att Emilsson som opolitisk tjänsteman får svara för sig själv. Mariam Osman Sherifay, ordförande för Centrum mot rasism krävde Sabunis avgång.
- Hon har visat på dåligt omdöme och bör avgå, sa hon till Expressen.