Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Greps efter biljakt

Den 19 maj 1992 grep polisen efter tips fyra skinheads efter en biljakt i Uppsala. I bilen fanns rånarutrustning och tre avsågade hagelgevär. Skinnskallarna häktades och dömdes för förberedelse till grovt rån. Två av de dömda var medlemmar i Fryshusets skinstyrelse. Roine dömdes till fängelse i ett år och sex månader för förberedelse till grovt rån och Erik dömdes till skyddstillsyn samt fängelse i tre månader för förberedelse till grovt rån. De två andra var Christopher Rangne, idag ledare för Nationella Alliansen, och Andreas, som senare blivit hang-around i outlaw-klubben MC Sweden och som idag avtjänar fängelsestraff för kidnappning.

Många domar

Roine är bland annat tidigare dömd för misshandel (1987), våldsamt motstånd (1988), misshandel och våldsamt motstånd (1988), skadegörelse, våldsamt motstånd och värnpliktsbrott (1989), våld mot tjänsteman (1990) och skadegörelse (1992)

I mars 1993 dömdes Robert, styrelseledamot i Fryshusets skinförening, till fyra års fängelse för grovt rån och olaga vapeninnehav efter att tillsammans med två kumpaner försökt råna postkontoret i Söderbärke. Sommaren 1995 rymde han från Huddingeanstalten. Han greps tillsammans med andra gamla vam-aktivister i Ludvika i augusti efter ett grovt rån mot Handelsbanken i Torsby. Robert är dömdes 1988 för delaktighet i en osedvanligt grov misshandel 1988, där offret utsattes för vad som av en polisman beskrivits som »ren tortyr«.

Fler dömda

Andra styrelseledamöter i Fryshusets skinheadförening som dömts för brott är Hans, som dömdes 1988 till dagsböter för olaga vapeninnehav, och Torbjörn, som har ett långt brottsregister. Domarna omfattar bland annat misshandel (1984), olaga intrång i samband med en Rudolf Hess-demonstration utanför Sovjets ambassad (1984), skadegörelse och våldsamt motstånd (1986), värnpliktsbrott, olaga tvång och misshandel (1988).

Roger är även dömd för brott mot tunnelbanestadgan (1983), olaga intrång, stöld och våld mot tjänsteman.

Ämnen i artikeln