Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Högt uppsatta partiföreträdare som ger varandra örfilar, medlemmar som polisanmäler varandra, kommunpolitiker som hoppar av och ständiga anklagelser från gräsrötter om toppstyrning och svågerpolitik. Det luktar Ny Demokrati lång väg. Och en sådan situation är Sverigedemokraternas mardröm. Jimmie Åkessons vision om ett trettioprocentsparti känns med andra ord långt borta.

Så vad göra? Sverigedemokraterna vet hur de ska skaffa sig den uppmärksamhet som krävs för att hamna i centrum igen. Nästa vecka planerar partiet en tvåstegsraket. Nu är det back to basic. Vulgärpropaganda och martyrskap.

Inför den internationella kvinnodagen som högtidlighålls under torsdagen tänker partiets kvinnoförbund lansera en film om hedersvåld. Det är ingen högoddsare att filmen kommer utmåla män från mellanöstern som kvinnoförtryckare. Sverigedemokraterna vill väcka den uppmärksamhet som den antimuslimska reklamfilmen i valrörelsen skapade. Alla som ogillade partiet reagerade kraftigt. Precis som Sverigedemokraterna hade önskat sig.

Nu hoppas populisterna i Sverigedemokraterna på ett liknande scenario.

Två dagar senare, den 10 mars, planerar Sverigedemokraterna ett torgmöte i Malmö. Partiet tänker sin vana trogen exploatera stadens problem med kriminalitet och demonisera delar av Malmös befolkning som har sin bakgrund i utomeuropeiska och muslimska länder.

Ett torgmöte är ett säkert kort för Sverigedemokraterna. Det blir garanterat motdemonstration med visselpipor och aggressiva utfall. Motdemonstrationer är redan planerade, Precis som Sverigedemokraterna har önskat sig. Martyrpoängen ligger och väntar längs knuten på en av Malmös paradgator.

Frågan som alla de som inte delar Sverigedemokraternas intoleranta världsbild bör ställa sig är om de vill vara en vara en pjäs i SD:s PR-strategi. Den 8:e mars är en dag att manifestera och kräva jämställdhet mellan kvinnor och män. Det är en utmärkt dag att demonstrera, twittra om feminism tills fingrarna blöder, komma med kvinnopolitiska utspel och lyfta feministiska frågor. Låt inte en vulgär propagandafilm från riksdagens mest antifeministiska parti svärta ner en sådan dag.

Likaså bör de som väljer att blåsa i visselpipor och på andra sätt försöker hindra Sverigedemokraterna från att hålla sitt torgmöte två dagar senare ta sig en rejäl funderare på om de vill vara en del i Sverigedemokraternas PR-strategi. Hur provocerande Kent Ekeroths muslimhat än är.

Det kan ju faktiskt vara så att det finns andra sätt att visa sin avsky mot Sverigedemokraternas politik.

När en antisemitisk och radikal islamistisk organisation skulle samlas i Oslo och hålla ett möte för ett par månader sedan valde norska antirasister en annan strategi än visselpipor, vuvuzelor och vrål. Istället för att föra oväsen och göra aggressiva utfall mot mötesdeltagarna valde de norska antirasisterna att visa sitt avståndstagande genom att demonstrativt stå med ryggen till när antisemiterna skulle hålla sitt möte.

Ett liknande bemötande förtjänar Sverigedemokraterna. En antirasistisk mobilisering som ger Sverigedemokraterna sin rätt att yttra sig men som samtidigt visar att vi är många fler som inte delar partiets primitiva människosyn.

Vänd dem ryggen.