Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Muslimska församlingar ofta utsatta för hatbrott
SR. Fyra av tio muslimska församlingar i Sverige har utsatts för hatbrott. Ofta rör det sig om vandaliseringar. Det visar en undersökning bland 105 muslimska trossamfund, som genomförts av professorn Klas Borell på Mittuniversitetet.

Efter den 11 september har islamofobin ökat i samhället, men i skolorna har eleverna blivit mer positiva till muslimer och islam.

Planerade att mörda domare

SPLC. En man i Texas, USA, som misstänks tillhöra den högerextrema sovereign citizen-rörelsen har åtalats efter att han försökt hyra en mördare. Mannen var beredd att betala närmare 700 000 kronor för att låta mörda en domare, involverad i ett skattemål mot honom. Personen som mannen försökt anlita för att genomföra mordet var i själva verket en FBI-agent.

Sovereign citizen-rörelsen anses i USA utgöra ett terrorhot. Anhängarna menar att regeringen eller myndigheter inte har några befogenheter över medborgaren och utgör framförallt ett hot mot statliga tjänstemän och personer inom rättsväsendet.

Högerextremister gripna efter attack mot manifestation

BBC. Fem män tillhörande en högerextrem organisation har gripits efter att ha attackerat en anti-fascistisk manifestation i Liverpool. En grupp på tio högerextremister sparkade och slog tre män.

De fem gripna misstänks för att ha planerat våldsamt upplopp. I samband med att de greps gjorde polisen husrannsakan i deras hem.

Gripen för mordbrand mot Moské

AP. Polisen har gripit en person som misstänks för en mordbrand på en Moské i Ohio, USA. Den misstänkte hade fångats på övervakningskameror förra söndagen när moskén sattes i brand. Moskén med en gyllene kupol, som utgör ett landmärke i Toledo fick rök-och vattenskador i samband med branden.