Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Vänsterpartiet uppger att man satt upp runt 300 valtavlor sedan affischeringen släpptes fri i fredags. Nu uppger partiet att nio av tio valtavlor försvunnit och pekar ut nazister som ansvariga.

- Dessa grupper är kriminella och har ingen respekt för demokratin, vi kommer inte att skrämmas till tystnad utan fortsätta sprida vårt budskap om en politik för ett rättvist och solidariskt samhälle. Dessa kriminella grupper skall inte få segra, säger vänsterpartiets ordförande i Göteborg Mats Pilhem i ett pressmeddelande.

Symboliska handlingar
På den nazistiska hemsidan info14 beskrivs valsabotaget under rubriken ”Kommunistfritt Göteborg”. Bilder visar hur vänsterpartiets valmaterial bränns upp och artikeln avslutas med orden: ”Nationalisterna bakom de symboliska handlingarna hoppas att signalerna nått de öppet kommunistiska partierna som ett knytnävsslag i ansiktet och att de fortsättningsvis slipper se kommunistpropaganda i staden.”
Samtidigt toppar Info14 sin hemsida med en artikel om en ”Aktion för yttrandefrihet i Stockholm”, sedan tyska myndigheter förbjudit den årliga nazistmarschen till Rudolf Hess minne i tyska Wunsiedel.

Skadegörelsen är polisanmäld.

Vandalisering mot SD
Samtidigt uppger Sverigedemokraterna att tre av partiets kandidater till fullmäktige i Göteborg utsatts för hot och skadegörelse. Det rör sig om sönderslagna ytterdörrar och budskap sprayade utanför deras bostäder.

- Jag uppfattar det som ett aktivt försök att skrämma våra kandidater och få dem att hoppa av, säger distriktsordföranden i Göteborg, Mikael Jansson, till Göteborgsposten.

Mikael Jansson uppger att vandaliseringen och hoten är polisanmälda. Enligt honom tyder budskapen som sprayats på att AFA ligger bakom.

Ämnen i artikeln