Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 20-årige mannen dömdes nyligen för vapenbrott sedan han varit med och fotograferat två jämnåriga män när de höll 20-åringens pappas AK4 i händerna. Bilden lades senare upp på en hemsida. 20-åringen friades först i tingsrätten eftersom han inte höll vapnet på bilderna, men hovrätten dömde honom den 14 mars för ringa vapenbrott eftersom han fotat sina kamrater med vapnet och haft vapendelar i händerna före och efter.

I ett pressmeddelande som citeras av TT förklarar regementschefen att förtroendet för soldaten, både i organisationen och hos allmänheten, är rubbat. Regementet begär att 20-åringen omplaceras.

Enligt Hallandsposten är 20-åringen aktiv i nazistiska Nationell ungdom. Han ska bland annat ha affischerat organisationens affischer på sin skola och deltagit på ett värvningsmöte i Halmstad under en permission i höstas. 20-åringen har nekat till allt samröre med några politiska organisationer.

Det är inte 20-åringens eventuella politiska inställning som ligger bakom beslutet, enligt regementschefen. En person som är dömd för vapenbrott anses inte lämplig och kan omplaceras.