Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En 20-årig medlem i Svenskarnas parti dömdes på fredagen för brott mot knivlagen. Domen kommer bara några dagar efter det att tre av partiets aktivister dömts tillsammans med flera vänsteraktivister efter ett stort bråk i Hallstahammar.

20-åringen döms mot sitt nekande till 1200 kronor i böter för att han burit kniv i centrala Västerås. Han greps av en civilklädd polis efter att han springande försökt kasta kniven ifrån sig.

Domen mot 20-åringen kommer bara några dagar efter att fyra vänsterextremister från Revolutionära fronten och tre nazister från Svenskarnas parti dömts. Domen var kulmen på det rättsliga efterspelet från ett knivslagsmål i Hallstahammar i maj förra året.

Två av nazisterna som dömdes var nära att mista livet av skadorna de åsamkats av vänsterextremisterna.

I samband med att domen föll intervjuade Sveriges television en lokal företrädare för nazistorganisationerna som är aktiva i Västerås. Den 24-åriga mannen säger att han går omkring beväpnad när han upplever sig hotad.

- Det handlar om att upprätthålla en sorts terrorbalans mellan oss och dom, säger 24-åringen till SvT, syftandes på konflikterna mellan höger- och vänsterextremister.

Sirpa Franzén, pressekreterare vid Säkerhetspolisen, säger till Expo att de flesta aktiva personerna inom "vit makt-miljön" inte beväpnar sig:

- Men om de gör det så är det olika gatustridsvapen och knivar som är vanligast, säger hon.

Den 20-åriga mannen som nu dömts för knivbrottet var en av två män på Svenskarnas partis vallista till kommunfullmäktige i Surahammar i höstas. Den andra personen, en 26-årig man från Västerås utreds för närvarande av polis, misstänkt för grov misshandel. I den polisanmälan som Expo tagit del av framgår att 26-åringen ska ha skjutit två personer med någon form av luftvapen.