Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

De senaste misstankarna som riktas mot 20-åringen rör en brutal misshandel utförd vid en bensinmack i Västerås i mitten av april i år.

Tillsammans med en 17-årig kamrat misstänks 20-åringen ha angripit en man som de uppfattade som invandrare. Samtidigt som paret ropade rasistiska tillmälen ska de ha slagit ner mannen och stampat honom i ansiktet. Åklagaren skriver i sin stämningsansökan att gärningsmännen visat särskild hänsynslöshet och råhet.

Offret fick bland annat skador på sina tänder och drabbades efteråt av yrsel.

Både 20-åringen och 17-åringen nekar till brott. Åklagaren har kallat flera vittnen till rättegången och ska även visa en övervakningsfilm där 20-åringen figurerar.

Tidigare aktiv i Nationaldemokraterna

20-åringen är en välkänd aktivist inom vit makt-miljön. 2008 lämnade han tillsammans med flera andra personer Nationaldemokraterna och har sedan dess varit aktiv i olika grupper runt om i Västmanland.

Domen från februari för förberedelse för grov misshandel rör en händelse i Hallstahammar i maj förra året. Aktivister från det nazistiska Svenskarnas parti hade delat ut flygblad när de angreps av kniv- och påkbeväpnade vänsterextremister.

Nazisterna var även de beväpnade men vid det här tillfället var det de som drog det kortaste strået. 20-åringen var en av två nazister som knivskars så svårt att han var nära att mista livet. Tingsrätten i Västmanland dömde de inblandade till långa fängelsestraff. Domen är överklagad till Svea hovrätt som väntas fälla ett avgörande om drygt en vecka.